Povezanost unosa voća i povrća i mineralne gustoće kosti u žena starije dobi (CROSBI ID 417343)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tripičić, Bruna
Keser, Irena
hrvatski
Povezanost unosa voća i povrća i mineralne gustoće kosti u žena starije dobi
Različite se bolesti i stanja povezuju s neadekvatnom prehranom, uključujući i smanjenu mineralnu gustoću kosti (BMD), odnosno osteoporozu i osteopeniju. Pravilna i uravnotežena prehrana uključuje adekvatnu konzumaciju voća i povrća, pa je cilj ovoga rada bio utvrditi ima li unos voća i povrća utjecaja na BMD u žena starije dobi. Istraživanje je obuhvatilo 60 ispitanica u dobi od 65 do 90 godina, a metodom 24-h prisjećanja unosa hrane i pića procijenjen je prosječan dnevni unos voća i povrća te unos mikronutrijenata važnih za zdavlje kosti. Utvrđeni su antropometrijski (tjelesna masa, tjelesna visina, udjel masnog tkiva) i biokemijski parametri (folat u serumu, folat u eritrocitima i vitamin D), a mineralna gustoća kosti dobivena je metodom dvoenergetske apsorpciometrije X-zraka. Rezultati pokazuju da nema statistički značajne korelacije između unos voća i povrća i BMD-a u starijih žena (p>0, 05). Utvrđena je statistički značajna pozitivna korelacija između prosječnog dnevnog unosa vitamina D i BMD-a kralježnice (p<0, 05). Dobiveni rezultati nisu pokazali da veći unos voća i povrća doprinosi većoj mineralnoj gustoći kostiju.
mineralna gustoća kosti, voće, povrće, žene starije dobi
nije evidentirano
engleski
Association of fruit and vegetable intake with bone mineral density in elderly women
nije evidentirano
bone mineral density, fruit, vegetables, elderly women
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
20.07.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb