Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Status i unos vitamina D u pretilih osoba (CROSBI ID 417565)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lazinica, Gianna Status i unos vitamina D u pretilih osoba / Keser, Irena (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Lazinica, Gianna

Keser, Irena

hrvatski

Status i unos vitamina D u pretilih osoba

Spoznaja o važnim fiziološkim učincima vitamina D raste, no prevalencija nedostatka je i dalje visoka. Nedostatak vitamina D i pretilost povezuju se s raznim kroničnim nezaraznim bolestima. Cilj istraživanja je bio odrediti prosječan dnevni prehrambeni unos vitamina D i njegov status u pretilih osoba (indeks tjelesne mase >30 kg/m2) s obzirom na spol i dob te utvrditi postoji li povezanost s antropometrijskim i biokemijskim parametrima. Prosječan dnevni unos vitamina D je procijenjen upitnikom o učestalosti konzumiranja hrane i pića te 24-h prisjećanjem. Koncentracija 25-hidroksivitamina D je određena metodom enzimske imunoanalize. Prosječan unos vitamina D kod žena je bio 3, 2 µg/dan, a kod muškaraca 3, 0 µg/dan (p>0, 05). Također je kod ispitanika dobi 18-44 godina bio 3, 0 µg/dan, a kod ispitanika dobi 45-65 godina 3, 2 µg/dan (p>0, 05). Deficit vitamina D (<50 nmol/L) je utvrđen u 81, 4% žena i 68, 8% muškaraca, te u 73, 9% ispitanika dobi 18-44 godine i 80, 0% ispitanika dobi 45-65 godina. Istraživanje je pokazalo visoku prevalenciju nedostatnog prehrambenog unosa i statusa vitamina D u pretilih osoba.

vitamin D, pretilost, prevalencija nedostatka

nije evidentirano

engleski

Status and intake of vitamin D in obese people

nije evidentirano

vitamin D, obesity, prevalence of inadequacy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

08.12.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Nutricionizam