Razvoj proizvodnje i upotrebe golozrnog ječma u ljudskoj prehrani, stočarstvu i sladarstvu (CROSBI ID 16049)
Autorska knjiga | priručnik
Podaci o odgovornosti
Lalić, Alojzije ; Šimić, Gordana ; Abičić, Ivan ; Horvat, Daniela ; Dvojković, Krešimir ; Andrić, Luka
hrvatski
Razvoj proizvodnje i upotrebe golozrnog ječma u ljudskoj prehrani, stočarstvu i sladarstvu
U Republici Hrvatskoj nema tradicije uzgoja golozrnog ječma te nije prepoznata i iskorištena mogućnost veće namjenske upotrebe ječma u prehrambenoj industriji. Golozrni ječam može se koristiti bez dodatne obrade (brušenja) nakon žetve i ima mogućnost veće primjene, naročito u prehrani ljudi. Provedeni su mikropokusi na lokacijama Požega i Osijek te proizvodni pokusi kod proizvođača na OPG-ovima sa sortama i linijama golozrnog ječma Poljoprivrednog instituta Osijek. Vrednovanje sorti golozrnog ječma u projektu provedeno je na temelju kriterija visine i stabilnosti uroda zrna te parametara prehrambene kvalitete ječma prema fizikalnim kvalitativnim pokazateljima zrna (prisutnost/odsutnost pljevica, boja aleurona, masa zrna, hektolitarska masa zrna, tvrdoća, učešće zrna po pojedinim frakcijama, hranidbena vrijednost…) i prema kemijskom sastavu zrna (škrob, neškrobni polisaharidi, vlakna (NDF, ADF, ADL), proteini, masti, pepeo. U projektu je provedeno i istraživanje slada, kakvoće brašna, mješavina brašna žitarica, reološka istraživanja i kolorimetrijsko ispitivanje kruhova. U projektu je proizvedeno i testirano nekoliko različitih frakcija brašna dobivenih od golozrnog ječma pomoću opreme rabljene u standardnim mlinovima (Mali mlin, Koška) te laboratorijskom Brabender mlinu, s ciljem procjene reoloških svojstava i performansi kruhova od različitih frakcija brašna. Istraživana su četiri tipa brašna (T-550, T-850, T-1100 i integralno). Tijesto i kruhovi pravljeni su od ječmenog brašna u različitim omjerima (20, 30, 40 i 50 %) spram pšeničnog brašna. Rezultati testnog pečenja kruha pokazali su da se sukcesivnim povećanjem udjela ječmenog brašna smanjuje volumen vekne kao i visina kruha. Boja kruha mijenjala se ovisno o udjelu dodanog ječmenog brašna, pa je tako kruh s 50 % ječmenog brašna najtamniji od ispitivanih uzoraka. Dodatkom većih udjela ječmenog brašna u kruh povećavao se udio β-glukana, što znači da takav kruh sadrži veći udio prehrambenih vlakana i da je nutritivno vrjedniji. U okviru projekta istraživala se mogućnost primjene golozrnog ječma u proizvodnji ekspandiranih „snack“ proizvoda. Navedena istraživanja provodila su se s ciljem razvoja funkcionalnih ekstrudiranih proizvoda s dodatkom golozrnog ječma. Izvršeno je mikroslađenje genotipova golozrnog ozimog ječma, te su provedene i analize kakvoće brašna i slada. U tome pogledu analizirani su genotipovi (sorte i linije) golozrnog ječma na ukupne karakteristike zrna, udio β-glukana, količinu ukupnih fenola i antioksidativnu aktivnost. Uzorci zrna ječma su i mikroslađeni da bi se utvrdio utjecaj procesa slađenja na ukupne fenole. Na projektu je provedena proizvodnja te analiza sjemenske proizvodnje sorti i linija golozrnog ječma, klijavosti, energije klijanja i održanja genetske čistoće sorti golozrnog ječma u proizvodnji.
golozrni ječam, proizvodnja, upotreba, genotip, prehrana
nije evidentirano
engleski
Development of production and use of hulless barley in malting, human and animal consumption
nije evidentirano
hulles barley, production, usage, genotype, consumption
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Osijek: Poljoprivredni institut Osijek
2018.
978-953-7843-06-9
56
objavljeno