Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje količine glutena u bezglutenskim proizvodima ELISA metodom (CROSBI ID 417957)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šarić, Nita Određivanje količine glutena u bezglutenskim proizvodima ELISA metodom / Bituh, Martina (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Šarić, Nita

Bituh, Martina

hrvatski

Određivanje količine glutena u bezglutenskim proizvodima ELISA metodom

U ovom istraživanju je uz pomoć ELISA (eng. Enzyme – Linked Immunosorbent Assay) testa određen udio glutena u bezglutenskim proizvodima iz različitih ugostiteljskih objekata (slastičarnice, prodavaonice brze hrane, restorani) i prodavaonica u kojima se prodaju bezglutenski proizvodi hrvatskog podrijetla. Među dvadeset i sedam različitih uzoraka iz skupina slastica, složenih jela i pekarskih proizvoda udio glutena prisutan je u rasponu od manje od 5 mgkg-1, odnosno ispod limita kvantifikacije, do 145, 91 mgkg-1. Od dvadeset i sedam uzoraka u četiri uzorka udio glutena je iznad 20 mgkg-1, te se kao takvi ne mogu smatrati proizvodima „bez glutena“. Također, proveden je upitnik među kuharima/icama i poslužiteljima/icama u različitim ugostiteljskim objektima kako bi se ispitalo njihovo znanje o glutenu, bezglutenskoj prehrani, kao i o načinu rukovanja bezglutenskim namirnicama i pripremi bezglutenskih proizvoda. Iako je upitnik proveden na malom broju ispitanika, uočena je potreba edukacije zaposlenika ugostiteljskih objekata koji u svojoj ponudi imaju bezglutenske proizvode.

gluten, bezglutenska prehrana, bezglutenski proizvodi, kontaminacija, ELISA

nije evidentirano

engleski

Determination of gluten in gluten-free products by ELISA method

nije evidentirano

gluten, gluten – free diet, gluten – free products, contamination, ELISA

nije evidentirano

Podaci o izdanju

64

06.11.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Nutricionizam, Prehrambena tehnologija