Određivanje količine glutena u bezglutenskim proizvodima ELISA metodom (CROSBI ID 417957)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šarić, Nita
Bituh, Martina
hrvatski
Određivanje količine glutena u bezglutenskim proizvodima ELISA metodom
U ovom istraživanju je uz pomoć ELISA (eng. Enzyme – Linked Immunosorbent Assay) testa određen udio glutena u bezglutenskim proizvodima iz različitih ugostiteljskih objekata (slastičarnice, prodavaonice brze hrane, restorani) i prodavaonica u kojima se prodaju bezglutenski proizvodi hrvatskog podrijetla. Među dvadeset i sedam različitih uzoraka iz skupina slastica, složenih jela i pekarskih proizvoda udio glutena prisutan je u rasponu od manje od 5 mgkg-1, odnosno ispod limita kvantifikacije, do 145, 91 mgkg-1. Od dvadeset i sedam uzoraka u četiri uzorka udio glutena je iznad 20 mgkg-1, te se kao takvi ne mogu smatrati proizvodima „bez glutena“. Također, proveden je upitnik među kuharima/icama i poslužiteljima/icama u različitim ugostiteljskim objektima kako bi se ispitalo njihovo znanje o glutenu, bezglutenskoj prehrani, kao i o načinu rukovanja bezglutenskim namirnicama i pripremi bezglutenskih proizvoda. Iako je upitnik proveden na malom broju ispitanika, uočena je potreba edukacije zaposlenika ugostiteljskih objekata koji u svojoj ponudi imaju bezglutenske proizvode.
gluten, bezglutenska prehrana, bezglutenski proizvodi, kontaminacija, ELISA
nije evidentirano
engleski
Determination of gluten in gluten-free products by ELISA method
nije evidentirano
gluten, gluten – free diet, gluten – free products, contamination, ELISA
nije evidentirano
Podaci o izdanju
64
06.11.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb