Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Specifičnosti umami okusnog doživljaja (CROSBI ID 417967)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Samodol, Ana Specifičnosti umami okusnog doživljaja / Marković, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Samodol, Ana

Marković, Ksenija

hrvatski

Specifičnosti umami okusnog doživljaja

Donedavno se smatralo kako postoje tek četiri osnovne okusne kvalitete koje uključuju slatko, slano, kiselo i gorko. Međutim, danas govorimo i o petom okusu, odnosno umami okusnom doživljaju koji još uvijek nije u potpunosti razjašnjen. Umami doživljaj važan je zbog raspoznavanja prisutnosti proteina u hrani, a doprinose mu brojni stimulansi od kojih se posebno ističu natrijev glutamat te 5'-inozin monofosfat i 5' - gvanozin monofosfat. Sinergističko djelovanje između stimulansa vrlo često rezultira jačim intenzitetom cjelokupnog okusnog doživljaja. Natrijev glutamat, koji se prirodno nalazi u mnogim namirnicama, često se dodaje u prehrambene proizvode kao aditiv. Iako natrijev glutamat kao aditiv pozitivno utječe na okusna svojstva proizvoda, u posljednje vrijeme spominju se i njegovi negativni učinci na zdravlje koji su predmet brojnih istraživanja. Stoga je cilj ovog rada, pregledom novije znanstvene literature, pojasniti dosadašnje spoznaje o umami okusnom doživljaju i sastojcima koji mu doprinose.

umami ; natrijev glutamat ; 5' - inozin monofosfat ; 5' - gvanozin monofosfat ; okusni doživljaj

nije evidentirano

engleski

Characteristics of umami taste perception

nije evidentirano

umami ; monosodium glutamate ; 5' - inosine monophosphate ; 5' - guanosine monophosphate ; taste perception

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24

09.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Nutricionizam