Specifičnosti umami okusnog doživljaja (CROSBI ID 417967)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Samodol, Ana
Marković, Ksenija
hrvatski
Specifičnosti umami okusnog doživljaja
Donedavno se smatralo kako postoje tek četiri osnovne okusne kvalitete koje uključuju slatko, slano, kiselo i gorko. Međutim, danas govorimo i o petom okusu, odnosno umami okusnom doživljaju koji još uvijek nije u potpunosti razjašnjen. Umami doživljaj važan je zbog raspoznavanja prisutnosti proteina u hrani, a doprinose mu brojni stimulansi od kojih se posebno ističu natrijev glutamat te 5'-inozin monofosfat i 5' - gvanozin monofosfat. Sinergističko djelovanje između stimulansa vrlo često rezultira jačim intenzitetom cjelokupnog okusnog doživljaja. Natrijev glutamat, koji se prirodno nalazi u mnogim namirnicama, često se dodaje u prehrambene proizvode kao aditiv. Iako natrijev glutamat kao aditiv pozitivno utječe na okusna svojstva proizvoda, u posljednje vrijeme spominju se i njegovi negativni učinci na zdravlje koji su predmet brojnih istraživanja. Stoga je cilj ovog rada, pregledom novije znanstvene literature, pojasniti dosadašnje spoznaje o umami okusnom doživljaju i sastojcima koji mu doprinose.
umami ; natrijev glutamat ; 5' - inozin monofosfat ; 5' - gvanozin monofosfat ; okusni doživljaj
nije evidentirano
engleski
Characteristics of umami taste perception
nije evidentirano
umami ; monosodium glutamate ; 5' - inosine monophosphate ; 5' - guanosine monophosphate ; taste perception
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
09.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb