Senzorska procjena multiflornog meda (CROSBI ID 417976)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kukolja, Hana
Vahčić, Nada
hrvatski
Senzorska procjena multiflornog meda
Med jest prirodno sladak proizvod što ga medonosne pčele (Apis mellifera) proizvode od nektara medonosnih biljaka ili sekreta živih dijelova biljaka ili izlučevina kukaca koji sišu na živim dijelovima biljaka, koje pčele skupljaju, dodaju mu vlastite specifične tvari, pohranjuju, izdvajaju vodu i odlažu u stanice saća do sazrijevanja. Senzorska procjena kao znanstvena disciplina bavi se procjenom proizvoda kroz evaluiranje svojstava proizvoda koja se mogu osjetiti jednim od 5 osjetilnih organa, te ima vrlo značajnu ulogu u proizvodnji meda. Cilj ovog rada bilo je ustvrditi senzorska svojstva 15 uzoraka multiflornog meda koji su izuzeti iz uzoraka namijenjenih za 11. Međunarodno natjecanje pčelara u kvaliteti meda „ZZZAGIMED 2015.“ Senzorska procjena provedena je od strane 5 senzorskih ispitivača, a ocjenjivana su 4 parametara – čistoća, kristalizacija, miris i okus meda.
multiflorni med ; senzorska procjena
nije evidentirano
engleski
Sensory evaluation of floral honey
nije evidentirano
floral honey ; sensory evaluation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
30.06.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb