Senzorska procjena sokova od aronije (CROSBI ID 417980)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Rupert, Maja
Vahčić, Nada
hrvatski
Senzorska procjena sokova od aronije
Aronija (Aronia melanocarpa), jagodasto voće iz porodica ruža (Rosaceae), porijeklom je iz sjeverne Amerike. Plod je bobica, oporog i pomalo kiselo-slatkastog okusa s visokom količinom korisnih sastojaka, antioksidansa i antocijana, minerala i vitamina. Cilj ovog rada bio je utvrditi postoji li razlika između sokova aronije koji su se nalazili na hrvatskom tržištu tijekom 2014. Obzirom na senzorska svojstva provedena je senzorska procjena 11 sokova aronije od strane 7 senzorskih analitičara uz korištenje Kvantitativne deskriptivne analize i skale intenziteta od 0 do 10. Ocjenjivano je 13 parametara, a oni su sljedeći: boja, miris na svježe, miris na fermentirano, slatkost, kiselost, gorkost, astringirajuće, aroma na aroniju, aroma na cvjetno, „flavour“, „off flavour“, zaokruženost i sveukupni dojam. Zaključak je da ne postoji sveukupna senzorska razlika između sokova na tržištu.
aronija ; sok ; senzorska procjena ; kvantitativna deskriptivna analiza
nije evidentirano
engleski
Sensory evaluation of aronia juice
nije evidentirano
aronia ; juice ; sensory evaluation ; Quantitative Descriptive Analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
10.07.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb