Senzorska procjena različitih sorti oraha (CROSBI ID 418047)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vidić, Jelena
Vahčić, Nada
hrvatski
Senzorska procjena različitih sorti oraha
Orah (Juglans regia L.) je biljka umjerene i subtropske klime koja vrlo povoljno utječe na zdravlje ljudi. Naime, zbog odličnog nutritivnog profila preporuča se njegovo uvođenje u svakodnevnu prehranu u svrhu prevencije raznih bolesti. Senzorska procjena oraha ima značajnu ulogu u određivanju snažnih, stranih okusa i u usporedbi senzorskih svojstava između različitih sorti oraha pomoću 5 osjetilnih organa. Cilj ovog rada bilo je ustvrditi intenzitet senzorskih svojstava 16 različitih sorti oraha te ih međusobno usporediti s obzirom na zemlju podrijetla. Senzorsku procjenu kvantitativnom deskriptivnom analizom provelo je 8 senzorskih ispitivača, a ocjenjivano je ukupno 14 senzorskih parametara – boja ljuske, miris na orah, miris na drvo, čvrstoća i tvrdoća ploda, hrskavost, pastoznost, slatkoća, kiselost, gorkost, aroma na orah, ranketljivost, aroma na ulje i sveukupni dojam. Najbolji sveukupni dojam među ispitivačima su ostvarile sorte podrijetlom iz Republike Francuske.
kvantitativna desk riptivna analiza ; orah ; senzorska procjena
nije evidentirano
engleski
Sensory evaluation of different walnut species
nije evidentirano
quantitative descriptive analysis ; sensory evaluation ; walnut
nije evidentirano
Podaci o izdanju
20
09.06.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb