Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Senzorska procjena različitih sorti oraha (CROSBI ID 418047)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vidić, Jelena Senzorska procjena različitih sorti oraha / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Vidić, Jelena

Vahčić, Nada

hrvatski

Senzorska procjena različitih sorti oraha

Orah (Juglans regia L.) je biljka umjerene i subtropske klime koja vrlo povoljno utječe na zdravlje ljudi. Naime, zbog odličnog nutritivnog profila preporuča se njegovo uvođenje u svakodnevnu prehranu u svrhu prevencije raznih bolesti. Senzorska procjena oraha ima značajnu ulogu u određivanju snažnih, stranih okusa i u usporedbi senzorskih svojstava između različitih sorti oraha pomoću 5 osjetilnih organa. Cilj ovog rada bilo je ustvrditi intenzitet senzorskih svojstava 16 različitih sorti oraha te ih međusobno usporediti s obzirom na zemlju podrijetla. Senzorsku procjenu kvantitativnom deskriptivnom analizom provelo je 8 senzorskih ispitivača, a ocjenjivano je ukupno 14 senzorskih parametara – boja ljuske, miris na orah, miris na drvo, čvrstoća i tvrdoća ploda, hrskavost, pastoznost, slatkoća, kiselost, gorkost, aroma na orah, ranketljivost, aroma na ulje i sveukupni dojam. Najbolji sveukupni dojam među ispitivačima su ostvarile sorte podrijetlom iz Republike Francuske.

kvantitativna desk riptivna analiza ; orah ; senzorska procjena

nije evidentirano

engleski

Sensory evaluation of different walnut species

nije evidentirano

quantitative descriptive analysis ; sensory evaluation ; walnut

nije evidentirano

Podaci o izdanju

20

09.06.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Nutricionizam