Prehrana bolesnika u kroničnoj bubrežnoj bolesti liječenih dijalizom (CROSBI ID 248692)
Prilog u časopisu | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Raptavi, Ivana ; Šantek-Zlatar, Gordana ; Friščić, Marina ; Žulec, Mirna
hrvatski
Prehrana bolesnika u kroničnoj bubrežnoj bolesti liječenih dijalizom
Pravilna i uravnotežena prehrana ključ je dobrog zdravlja svake osobe, a posebno je značajna u životu osoba s kroničnom bolešću bubrega. I uz pomoć dijalize u liječenju bolesnika sa zatajenjem bubrega, još uvijek je vrlo važno voditi računa o prehrani. Poznavanjem nekih temeljnih činjenica o prehrani, na koje bolesnika možemo uputiti, osigurat ćemo uspješno liječenje dijalizom, a time i kvalitetniji život oboljelome. Bolesniku na dijalizi potrebno je dati temeljite upute kako bi znao i sam mogao smanjiti unos onih tvari iz hrane koje bubrezi ne mogu odstraniti, ili pak povećati unos onih koje se iz organizma prekomjerno gube. Najčešće preporuke koje bolesniku moramo dati odnose se na unos tekućine, bjelančevina, soli (natrija), kalija, kalcija i fosfora. Važno je preporučiti ukupan dnevni unos energije različitom hranom, vodeći pritom računa o omjeru glavnih nutrijenata u pojedinim namirnicama i obrocima te o sadržaju mikroelemenata i vitamina, kako bi osigurali potrebnu ravnotežu. Odgovarajućim energijskim unosom spriječit ćemo gubitak tjelesne težine i pothranjenost, zbog koje bolesnik može biti ugrožen od drugih bolesti, pa i od prerane smrti.
prehrana, unos tekućine, elektroliti, kalij
nije evidentirano
engleski
Diet for chronic renal disease patients treated with dialysis
nije evidentirano
nutrition, fluid intake, electrolyte, potassium
nije evidentirano