Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Procjena usklađenosti deklaracija ekoloških prehrambenih proizvoda s važećom zakonskom regulativom na tržištu Republike Hrvatske i usporedba sa stanjem prije pristupanja Europskoj Uniji (CROSBI ID 418491)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Lovrović, Maša Procjena usklađenosti deklaracija ekoloških prehrambenih proizvoda s važećom zakonskom regulativom na tržištu Republike Hrvatske i usporedba sa stanjem prije pristupanja Europskoj Uniji / Lušić, Dražen (mentor); Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 2017

Podaci o odgovornosti

Lovrović, Maša

Lušić, Dražen

hrvatski

Procjena usklađenosti deklaracija ekoloških prehrambenih proizvoda s važećom zakonskom regulativom na tržištu Republike Hrvatske i usporedba sa stanjem prije pristupanja Europskoj Uniji

Deklariranje prehrambenih proizvoda predstavlja osnovnu komunikaciju između subjekta u poslovanju s hranom i potrošača te čini važan segment prodaje, ali i informiranja i zaštite potrošača. Ekološki proizvedena hrana, uz opće uvjete označavanja koji vrijede za svaku hranu na tržištu, mora ispuniti i posebne uvjete koji se odnose isključivo na ekološke prehrambene proizvode. U ovom je istraživanju, uz pomoć obrasca sastavljenog prema važećim uredbama Europske unije i propisima Republike Hrvatske, procijenjena usklađenost deklaracija na 164 ekološka prehrambena proizvoda s trenutno važećom zakonskom regulativom na tržištu Republike Hrvatske. Proizvodi su podijeljeni na prerađene (125) i neprerađene (39) zbog toga što su se neki od parametara obrasca za ocjenu odnosili isključivo na prerađene proizvode, kao što je popis sastojaka i nutritivna deklaracija. Rezultati su uspoređeni s rezultatima istraživanja provedenih 2013. godine, prije pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Rezultati ovog istraživanja pokazuju da je samo 16 (9, 8%) od 164 analiziranih uzoraka zadovoljilo sve parametre propisanog označavanja hrane. U ovom istraživanju utvrđeno je 0, 9% manje neusklađenosti u usporedbi sa stanjem na tržištu u 2013. godini, kada je u potpunosti usklađenih deklaracija bilo 11 (8, 9%) od 123. Najčešće greške uključuju neprikladan izbor materijala za izradu deklaracije, nepravilno navođenje adrese subjekta u poslovanju s hranom, izostavljanje nutritivne deklaracije, nepravilno navođenje oznake serije ili lota, neprevedeno mjesto uzgoja ekoloških sastojaka i nenavođenje količine sastojaka iz ekološke proizvodnje. Može se zaključiti kako je jedan od glavnih razloga neusklađenosti deklaracija neprikladan izbor materijala na kojeg se deklaracija tiska što deklaraciju čini nečitljivom (27, 4% analiziranih deklaracija), a isti razlog dominirao je i u prethodnim istraživanjima. Neusklađenosti je moguće pripisati i izostavljanju prijevoda nutritivne deklaracije (13, 6% analiziranih deklaracija) i mjesta uzgoja poljoprivredne sirovine (49, 4% analiziranih deklaracija). Također se ističe neispravno prevođenje naziva hrane pri kojem se isključuju riječi „eko“, „bio“ ili „organski“, a uz naziv hrane se dopisuje nepropisani termin „ekoproizvod“. U usporedbi s istraživanjima iz 2013., poboljšanje je vidljivo u navođenju informacija na hrvatskom jeziku te u navođenju informacija propisanom veličinom slova, ovisno o veličini ambalaže, zbog toga što u ovom istraživanju niti jedna deklaracija nije bila ocijenjena neusklađenom prema parametrima ocjenjivanja uporabe propisane veličine slova i hrvatskog jezika.

Ekološki proizvod, hrvatsko tržište, Europska unija, deklaracija, označavanje hrane, zakonski propisi

nije evidentirano

engleski

The assessment of compliance of organic food labeling with the existing legislative framework on the Croatian market – Comparison with the status before Croatian accession to the European Union

nije evidentirano

organic product, Croatian market, European Union, food labeling, legislation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

95

22.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam, Prehrambena tehnologija