Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ POREMEĆAJA OSJETILA MIRISA I OKUSA NA PREHRANU OSOBA STARIJE DOBI (CROSBI ID 659638)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Tomić-Obrdalj, Helena ; Gajari, Davorka ; UTJECAJ POREMEĆAJA OSJETILA MIRISA I OKUSA NA PREHRANU OSOBA STARIJE DOBI // Book of abstracts 10th International Sceitific and Professional conference With Food to Health/Knjiga sažetaka 10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja / Čačić Kenjerić, Daniela (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 22-22

Podaci o odgovornosti

Tomić-Obrdalj, Helena ; Gajari, Davorka ;

hrvatski

UTJECAJ POREMEĆAJA OSJETILA MIRISA I OKUSA NA PREHRANU OSOBA STARIJE DOBI

Pravilna prehrana može značajno doprinijeti usporavanju funkcionalnog propadanja i pojava kroničnih bolesti koje se javljaju starenjem. Ipak je prehrana osoba starije dobi često jednolika što može dovesti do neuhranjenosti. Jedan od primarnih razloga je i loša prihvatljivost hrane, tj. njen neodgovarajući organoleptički profil. Razumijevanje povezanosti utjecaja odabira hrane na nutritivni status ove populacije je od izuzetne važnosti. Senzorski signali hrane važni su, između ostalog, jer potiču rad žlijezda slinovnica, lučenje želučane kiseline, lučenje gušterače čime se pospješuje probava i nutritivna apsorpcija. Okus i miris su posebice značajni jer su anatomski povezani neurološkim vezama i izravno uključeni u proces probave. U dijelu populacije starijih osoba događa se prirodni postepeni gubitak osjeta mirisa i okusa. Neki od poremećaja osjeta mirisa su: hiposmija – smanjeni gubitak i anosmija – potpuni gubitak mirisa. Poremećaji osjeta okusa obuhvaćaju hipogeuziju – smanjeni osjet i ageuziju – potpuni gubitak osjeta. Promjene u senzorskoj percepciji utječu na apetit, preferenciju i užitak u hrani, motivacija za konzumiranjem slabi što utječe na nizak energetski unos i nedostatak nutrijenata, a krajnja posljedica je povećani rizik od mortaliteta i morbiditeta. Razumijevanje promjena u senzorskim osjetilima omogućava odabir pravilne medicinske i nutritivne skrbi. Hrana prilagođena starijim osobama osim adekvatnog energetskog i nutritivnog sadržaja mora imati i odgovarajući organoleptički profil koji će potaknuti prihvatljivost i užitak u hrani.

starije osobe, neuhranjenost, miris, okus

nije evidentirano

engleski

THE EFFECTS OF OLFACTORY AND GUSTATORY IMPAIRMENTS ON THE DIETARY HABITS OF THE ELDERLY

nije evidentirano

elderly, malnutrition, olfaction, gustation

nije evidentirano

Podaci o prilogu

22-22.

2017.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-7005-49-8

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of abstracts 10th International Sceitific and Professional conference With Food to Health/Knjiga sažetaka 10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja

Čačić Kenjerić, Daniela

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli

2232-9536

Podaci o skupu

10. International Scientific and Professional Conference With Food to Health/ 10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja

predavanje

01.01.2017-01.01.2017

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Nutricionizam