Šparoge i rak (CROSBI ID 782200)
Druge vrste radova | popularni rad
Podaci o odgovornosti
Vrček, Valerije
hrvatski
Šparoge i rak
Nedavno je u znanstvenom časopisu »Nature« objavljena studija u kojoj se proučava nepoželjan učinak aminokiseline asparagin na širenje metastaza raka dojki (Nature 2018, 554, 378). Riječ je o istraživanjima na laboratorijskim životinjama, o eksperimentima kojima se pokušava predložiti mehanizam djelovanja asparagina, kojima se ispituje moguća povezanost s rakom dojki, ali ne i uzročnost. Radi se tek o jednoj običnoj studiji koja je preliminarna u svom sadržaju i koja nema težinu argumenata koji bi ljude trebali zabrinuti zbog asparagina u hrani. Asparagin je prirodna aminokiselina i sastavni je dio svakodnevne prehrane. Gotovo ju je nemoguće izbjeći, a prema zaključcima studije to i nije potrebno. Iako objavljena studija nema nikakav značaj za eventualne promjene načina prehrane, niti eksperimentalnim dizajnom pokriva to područje, iako je studija ograničenoga laboratorijskoga dosega, bez posebne relevantnosti za stvaran život, izazvala je veliku medijsku pozornost. Izvučena iz konteksta i preuveličana poveznica između asparagina i raka dojki pokrenula je lavinu reakcija među potrošačima, kulinarskim krugovima i prehrambenim stručnjacima.
šparoge, rak, mediji, manipulacija
nije evidentirano
engleski
Asparagus and cancer
nije evidentirano
asparagus, cancer, media, manipulation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Glas Koncila
2018.
nije evidentirano
objavljeno
Povezanost rada
Integrativna bioetika (prirodne, tehničke, biomedicina i zdravstvo, biotehničke, društvene, humanističke znanosti), Kemija, Nutricionizam