Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Doručak-najvažniji obrok u danu (CROSBI ID 661458)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Penić-Ivanko, Laura ; Šimunčić, Ida ; Peršurić, Željka Doručak-najvažniji obrok u danu. 2018. str. 26-27

Podaci o odgovornosti

Penić-Ivanko, Laura ; Šimunčić, Ida ; Peršurić, Željka

hrvatski

Doručak-najvažniji obrok u danu

„Po jutru se dan poznaje“ jedna je od dobro poznatih poslovica naših predaka koja vrijedi i danas. Koliko kvalitetno započnemo dan, toliko će i kvalitetan biti ostatak dana: namirnice i nutrijenti koje unosimo doručkom definiraju i patroliraju našim organizmom, određuju razinu energije, raspoloženja te snagu u aktivnostima i obavezama koje nam slijede. Mozak troši šećer glukozu, a riječ je o glavnom pogonskom gorivu svih tjelesnih stanica. Nakon unosa hrane bogate ugljikohidratima (npr. žitarice, kruh) tijelo stupa u akciju, razgrađuje ugljikohidrate na glukozu, glukoza pomalo prodire u krvotok i širi se tijelom, održava se na istoj razini, i danju i noću, te pridonosi boljem funkcioniranju organizma. Stoga, preskakanjem doručka organizam se ne opskrbljuje dovoljnom količinom nutrijenata bitnih za normalnu funkciju i održavanje dnevnih obaveza. Redovita konzumacija jutarnjeg obrok kod učenika pozitivno utječe na njihovu koncentraciju i pamćenje, a time i na njihov školski uspjeh. Doručak je bitan i za održavanje dobrog zdravlja jer preskakanje doručka povećava rizik od pretilosti, nakupljanja masnog tkiva u području trbuha ili dijabetesa tipa II. Istraživanja u Hrvatskoj su pokazala da se učestalost doručkovanja razlikuje među hrvatskim učenicima i studentima, a čak trećina pa sve do polovice ispitanika nema naviku svakodnevnog doručkovanja. Nadalje, utvrđeno je da se najčešće odabiru namirnice niske nutritivne vrijednosti poput pekarskih proizvoda. Stoga, nužno je povećati svijest o važnosti redovitog doručkovanja već od najranije dobi, ali i educirati širu populaciju o zdravom odabiru namirnica za doručak.

debljina, doručak, nutrijenti, zdravlje

nije evidentirano

engleski

Breakfast- the most important meal in the day

nije evidentirano

obesity, breakfast, nutrients, health

nije evidentirano

Podaci o prilogu

26-27.

2018.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

7.Hrvatski kongres debljine-Studentski simpozij

poster

26.04.2018-29.04.2018

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Nutricionizam