Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ekstrakcija i ekstraktori biljnih sirovina (CROSBI ID 16418)

Autorska knjiga | monografija (stručna) | domaća recenzija

Mujić, Ibrahim ; Jokić, Stela Ekstrakcija i ekstraktori biljnih sirovina. Osijek: Studio HS internet, 2018

Podaci o odgovornosti

Mujić, Ibrahim ; Jokić, Stela

hrvatski

Ekstrakcija i ekstraktori biljnih sirovina

Ekstrakcija je važan separacijski proces koji se intenzivno primjenjuje u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Knjiga je podijeljena na pet poglavlja. U prvom poglavlju navedene su ukratko biljne sirovine te najznačajnije bioaktivne komponente koje se iz biljnih sirovina izdvajaju postupcima ekstrakcije. U drugom poglavlju dane su teorijske osnove postupaka ekstrakcije s naglaskom na ekstrakciju kruto-tekuće. Opisane su i konvencionalne i suvremene metode ekstrakcije s posebnim osvrtom na ekstrakciju s CO2 u superkritičnom stanju. U trećem poglavlju detaljno su opisani uređaji za pripremu i provođenje pojedinih postupaka ekstrakcije. U četvrtom poglavlju opisani su praktični primjeri izolacije pojedinih bioaktivnih komponenata iz odabranih biljnih materijala, od postupka proizvodnje eteričnih ulja i drugih proizvoda od ljekovitih i aromatičnih biljaka do postupaka dobivanja nekih prehrambenih proizvoda (npr. jestivih biljnih ulja) s posebnim osvrtom na konopljino ulje i ulje iz sjemenki grožđa. I, konačno, nezaobilazno i vrlo važno pitanje kontrole procesa proizvodnje i kvalitete proizvoda dobivenih ekstrakcijom koje, opisano je u petom poglavlju.

ekstrakcija ; ekstraktori ; bioaktivne komponente

nije evidentirano

engleski

Extraction and extractor plants

nije evidentirano

extraction ; extraction plants ; bioactive components

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Osijek: Studio HS internet

2018.

978-953-8198-05-2

210

objavljeno

Povezanost rada

Farmacija, Kemija, Prehrambena tehnologija