Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prisutnost genetski modificirane soje, kukuruza i pšenice na području Republike Hrvatske (CROSBI ID 419766)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vukorepa, Petra Prisutnost genetski modificirane soje, kukuruza i pšenice na području Republike Hrvatske / Šarkanj, Bojan (mentor); Crevar, Biljana (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2018

Podaci o odgovornosti

Vukorepa, Petra

Šarkanj, Bojan

Crevar, Biljana

hrvatski

Prisutnost genetski modificirane soje, kukuruza i pšenice na području Republike Hrvatske

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije genetski modificiran organizam (GMO) podrazumijeva organizme (biljke, životinje ili mikroorganizme) kojim je genetski materijal promijenjen na način koji se inače ne odvija prirodnim putem procesom rekombinacije. Genetski modificirana (GM) hrana podrazumijeva hranu proizvedenu od genetskih modificiranih biljaka ili životinja. U ovom radu je određena prisutnost genetski modificirane soje, kukuruza i pšenice na tržištu Republike Hrvatske. Uzorkovano je po 40 uzoraka soje, 40 uzoraka kukuruza te 20 uzoraka pšenice i ispitana prisutnost CP4 EPSPS (5-enolpiruvilšikimat-3- fosfat sintetaza) proteina pomoću LFD testa, kao markera za genetsku inserciju cp4 epsps gena u transgenim biljkama. Iako je prema legislativi u Republici Hrvatskoj dopušteno do 0, 9% GM sastojaka u hrani, rezultati istraživanja svih uzoraka su negativni što znači da uzorci nisu sadržavali navedeni protein, odnosno GMO.

GMO ; CP4 EPSPS protein ; soja ; kukuruz ; pšenica ; LFD test

nije evidentirano

engleski

The presence of genetically modified soybean, maize and wheat in the Republic of Croatia

nije evidentirano

GMO ; CP4 EPSPS protein ; soybean ; maize ; wheat ; LFD test

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

30.05.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam