Prisutnost genetski modificirane soje, kukuruza i pšenice na području Republike Hrvatske (CROSBI ID 419766)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vukorepa, Petra
Šarkanj, Bojan
Crevar, Biljana
hrvatski
Prisutnost genetski modificirane soje, kukuruza i pšenice na području Republike Hrvatske
Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije genetski modificiran organizam (GMO) podrazumijeva organizme (biljke, životinje ili mikroorganizme) kojim je genetski materijal promijenjen na način koji se inače ne odvija prirodnim putem procesom rekombinacije. Genetski modificirana (GM) hrana podrazumijeva hranu proizvedenu od genetskih modificiranih biljaka ili životinja. U ovom radu je određena prisutnost genetski modificirane soje, kukuruza i pšenice na tržištu Republike Hrvatske. Uzorkovano je po 40 uzoraka soje, 40 uzoraka kukuruza te 20 uzoraka pšenice i ispitana prisutnost CP4 EPSPS (5-enolpiruvilšikimat-3- fosfat sintetaza) proteina pomoću LFD testa, kao markera za genetsku inserciju cp4 epsps gena u transgenim biljkama. Iako je prema legislativi u Republici Hrvatskoj dopušteno do 0, 9% GM sastojaka u hrani, rezultati istraživanja svih uzoraka su negativni što znači da uzorci nisu sadržavali navedeni protein, odnosno GMO.
GMO ; CP4 EPSPS protein ; soja ; kukuruz ; pšenica ; LFD test
nije evidentirano
engleski
The presence of genetically modified soybean, maize and wheat in the Republic of Croatia
nije evidentirano
GMO ; CP4 EPSPS protein ; soybean ; maize ; wheat ; LFD test
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
30.05.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek
Povezanost rada
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam