Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antioksidacijska svojstva bučinog ulja i njihovo određivanje (CROSBI ID 662694)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Valić, Srećko Antioksidacijska svojstva bučinog ulja i njihovo određivanje // Znanstveno stručni skup "Buča u prehrani" / Nives Lovrić, Marica Svetlečić (ur.). Požega: Udruga proizvođača bučinog ulja Hrvatske, 2018. str. 12-12

Podaci o odgovornosti

Valić, Srećko

hrvatski

Antioksidacijska svojstva bučinog ulja i njihovo određivanje

Bučino ulje je poznato kao namirnica koja zbog sadržaja velikog broja različitih kemijskih spojeva blagotvorno djeluje na ljudsko zdravlje pa se stoga često preporuča u prevenciji i liječenju različitih bolesti. Između mnogih, u blagotvorna djelovanja bučinog ulja ubraja se i njegovo antioksidacijsko djelovanje. Poznato je da se u ljudskom organizmu nalaze slobodni radikali, molekule ili atomske skupine koje posjeduju nesparene elektrone te su zbog toga vrlo reaktivne i agresivne. Slobodni radikali se u organizam unose putem hrane i pića, zatim udisanjem dima (npr. pušenje – aktivno ili pasivno), a stvaraju se i kao produkti metabolizma ili izloženosti organizma visokoenergijskom zračenju (ultraljubičasto, rendgensko i γ-zračenje). Zbog svoje jako visoke reaktivnosti, radikali su u organizmu nepoželjni i vrlo opasni. Oni često predstavljaju jednu od karika u nastanku i razvoju raznih oboljenja, od starenja kože i gubitka njezine elastičnosti pa sve do malignih bolesti. Da bi se onemogućilo štetno djelovanje radikala u organizmu, nužna je prisutnost antioksidansa čija je uloga da štite stanice od oksidacijskog stresa. Antioksidansi se jednim dijelom stvaraju u ljudskom organizmu, ali je njihova količina najčešće nedovoljna u odnosu na količinu prisutnih radikala. Zbog toga je potrebno u organizam redovito hranom unositi antioksidanse. Jedan od izvora bogatih prirodnim antioksidansima je i bučino ulje i to prvenstveno zbog sadržaja tokoferola, ali i drugih komponenata, npr. polifenola. Tijekom izlaganja bit će prezentirani neki od načina određivanja antioksidacijskog djelovanja bučinog ulja i komentirana povezanost sastava bučinog ulja s njegovom antioksidacijskom aktivnošću.

bučino ulje, antioksidans, ESR, DPPH

nije evidentirano

engleski

Antioxidant properties of pumpkins seed oil and some ways of their determination

nije evidentirano

pumpkins seed oil, antioxidant, ESR, DPPH

nije evidentirano

Podaci o prilogu

12-12.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Znanstveno stručni skup "Buča u prehrani"

Nives Lovrić, Marica Svetlečić

Požega: Udruga proizvođača bučinog ulja Hrvatske

Podaci o skupu

Znanstveno-stručni skup "Buča u prehrani"

pozvano predavanje

25.05.2018-25.05.2018

Požega, Hrvatska

Povezanost rada

Povezane osobe




Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje), Farmacija, Fizika