Antioksidacijska svojstva bučinog ulja i njihovo određivanje (CROSBI ID 662694)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Valić, Srećko
hrvatski
Antioksidacijska svojstva bučinog ulja i njihovo određivanje
Bučino ulje je poznato kao namirnica koja zbog sadržaja velikog broja različitih kemijskih spojeva blagotvorno djeluje na ljudsko zdravlje pa se stoga često preporuča u prevenciji i liječenju različitih bolesti. Između mnogih, u blagotvorna djelovanja bučinog ulja ubraja se i njegovo antioksidacijsko djelovanje. Poznato je da se u ljudskom organizmu nalaze slobodni radikali, molekule ili atomske skupine koje posjeduju nesparene elektrone te su zbog toga vrlo reaktivne i agresivne. Slobodni radikali se u organizam unose putem hrane i pića, zatim udisanjem dima (npr. pušenje – aktivno ili pasivno), a stvaraju se i kao produkti metabolizma ili izloženosti organizma visokoenergijskom zračenju (ultraljubičasto, rendgensko i γ-zračenje). Zbog svoje jako visoke reaktivnosti, radikali su u organizmu nepoželjni i vrlo opasni. Oni često predstavljaju jednu od karika u nastanku i razvoju raznih oboljenja, od starenja kože i gubitka njezine elastičnosti pa sve do malignih bolesti. Da bi se onemogućilo štetno djelovanje radikala u organizmu, nužna je prisutnost antioksidansa čija je uloga da štite stanice od oksidacijskog stresa. Antioksidansi se jednim dijelom stvaraju u ljudskom organizmu, ali je njihova količina najčešće nedovoljna u odnosu na količinu prisutnih radikala. Zbog toga je potrebno u organizam redovito hranom unositi antioksidanse. Jedan od izvora bogatih prirodnim antioksidansima je i bučino ulje i to prvenstveno zbog sadržaja tokoferola, ali i drugih komponenata, npr. polifenola. Tijekom izlaganja bit će prezentirani neki od načina određivanja antioksidacijskog djelovanja bučinog ulja i komentirana povezanost sastava bučinog ulja s njegovom antioksidacijskom aktivnošću.
bučino ulje, antioksidans, ESR, DPPH
nije evidentirano
engleski
Antioxidant properties of pumpkins seed oil and some ways of their determination
nije evidentirano
pumpkins seed oil, antioxidant, ESR, DPPH
nije evidentirano
Podaci o prilogu
12-12.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Znanstveno stručni skup "Buča u prehrani"
Nives Lovrić, Marica Svetlečić
Požega: Udruga proizvođača bučinog ulja Hrvatske
Podaci o skupu
Znanstveno-stručni skup "Buča u prehrani"
pozvano predavanje
25.05.2018-25.05.2018
Požega, Hrvatska