Prirodni dodaci prehrani kao nositelji nutritivne kvalitete, ljekovitog potencijala i održivosti proizvoda (CROSBI ID 664584)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Zorić, Marina ; Ćorić, Nevena ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Lončarić, Melita
hrvatski
Prirodni dodaci prehrani kao nositelji nutritivne kvalitete, ljekovitog potencijala i održivosti proizvoda
Od davnina su ljudi hranu dobivali direktno iz prirode te je tek krajem 19-tog i početkom 20- tog stoljeća došlo do ekspanzijskog razvoja moderne industrije koja je razvojem novih tehnologija omogućila i razvoj velikog broja prehrambenih i farmaceutskih proizvoda. Ovaj razvoj utjecao je i na razvoj lijekova čime se potisnula filozofija „hrane kao lijeka“ gotovo jedno cijelo stoljeće. Zbog pojave mnogih bolesti tijekom 20-tog stoljeća, moderna industrija svoj razvoj ponovo počinje temeljiti na obogaćivanju hrane prirodnim dodatcima prehrani. Prepoznatljiv je trend proizvodnje "funkcionalne hrane", odnosno hrane koja posjeduje povoljno djelovanje na zdravlje uz pripadajuća nutritivna svojstva. Uočeno je da je dodavanjem začinskih i ljekovitih biljaka moguće poboljšati okus i miris hrane. Velik broj istraživanja dokazao je da i navedene skupine biljaka sadrže spojeve s izraženim baktericidnim i fungicidnim djelovanjem te, kao prirodni dodatci prehrani, sprječavanju kvarenje hrane i održivost namirnica. Pored toga, izuzetno su snažni antioksidanti. Uporaba prirodnih dodataka prehrani danas je izražena kroz sve tehnologije proizvodnje, a najviše u tehnologiji mesa i mesnih prerađevina, mliječnih i pekarskih proizvoda te kroz uporabu u jestivim ambalažnim filmovima i punilima u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Dodavanjem začinskih i ljekovitih biljaka u različite vrste proizvoda možemo značajno unaprijediti nutritivnu kvalitetu te ljekoviti potencijal i održivost proizvoda.
prirodni dodaci prehrani ; funkcionalna hrana ; biljke ; nutritivna kvaliteta
nije evidentirano
engleski
Natural food supplements as carriers of nutrition quality, healthful potential and the sustainability of the product
nije evidentirano
natural food supplements ; functional food ; plants ; nutrition quality
nije evidentirano
Podaci o prilogu
75-89.
2018.
nije evidentirano
objavljeno
978-953-7005-54-2
Podaci o matičnoj publikaciji
Hranom do zdravlja - Zbornik radova 10. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa
Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2232-9536
Podaci o skupu
Nepoznat skup
predavanje
29.02.1904-29.02.2096