Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prirodni dodaci prehrani kao nositelji nutritivne kvalitete, ljekovitog potencijala i održivosti proizvoda (CROSBI ID 664584)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | međunarodna recenzija

Zorić, Marina ; Ćorić, Nevena ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Lončarić, Melita Prirodni dodaci prehrani kao nositelji nutritivne kvalitete, ljekovitog potencijala i održivosti proizvoda // Hranom do zdravlja - Zbornik radova 10. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 75-89

Podaci o odgovornosti

Zorić, Marina ; Ćorić, Nevena ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Lončarić, Melita

hrvatski

Prirodni dodaci prehrani kao nositelji nutritivne kvalitete, ljekovitog potencijala i održivosti proizvoda

Od davnina su ljudi hranu dobivali direktno iz prirode te je tek krajem 19-tog i početkom 20- tog stoljeća došlo do ekspanzijskog razvoja moderne industrije koja je razvojem novih tehnologija omogućila i razvoj velikog broja prehrambenih i farmaceutskih proizvoda. Ovaj razvoj utjecao je i na razvoj lijekova čime se potisnula filozofija „hrane kao lijeka“ gotovo jedno cijelo stoljeće. Zbog pojave mnogih bolesti tijekom 20-tog stoljeća, moderna industrija svoj razvoj ponovo počinje temeljiti na obogaćivanju hrane prirodnim dodatcima prehrani. Prepoznatljiv je trend proizvodnje "funkcionalne hrane", odnosno hrane koja posjeduje povoljno djelovanje na zdravlje uz pripadajuća nutritivna svojstva. Uočeno je da je dodavanjem začinskih i ljekovitih biljaka moguće poboljšati okus i miris hrane. Velik broj istraživanja dokazao je da i navedene skupine biljaka sadrže spojeve s izraženim baktericidnim i fungicidnim djelovanjem te, kao prirodni dodatci prehrani, sprječavanju kvarenje hrane i održivost namirnica. Pored toga, izuzetno su snažni antioksidanti. Uporaba prirodnih dodataka prehrani danas je izražena kroz sve tehnologije proizvodnje, a najviše u tehnologiji mesa i mesnih prerađevina, mliječnih i pekarskih proizvoda te kroz uporabu u jestivim ambalažnim filmovima i punilima u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Dodavanjem začinskih i ljekovitih biljaka u različite vrste proizvoda možemo značajno unaprijediti nutritivnu kvalitetu te ljekoviti potencijal i održivost proizvoda.

prirodni dodaci prehrani ; funkcionalna hrana ; biljke ; nutritivna kvaliteta

nije evidentirano

engleski

Natural food supplements as carriers of nutrition quality, healthful potential and the sustainability of the product

nije evidentirano

natural food supplements ; functional food ; plants ; nutrition quality

nije evidentirano

Podaci o prilogu

75-89.

2018.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-7005-54-2

Podaci o matičnoj publikaciji

Hranom do zdravlja - Zbornik radova 10. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa

Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2232-9536

Podaci o skupu

Nepoznat skup

predavanje

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija, Nutricionizam