Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prehrana i religija: halal turizam (CROSBI ID 254920)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija

Staničić, Nikolina ; Gaćina, Nikolina Prehrana i religija: halal turizam // Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, 2016 (2016), 1/2; 73-85

Podaci o odgovornosti

Staničić, Nikolina ; Gaćina, Nikolina

hrvatski

Prehrana i religija: halal turizam

O važnosti kvalitetnih i kontroliranih prehrambenih proizvoda postaju svjesni potrošači diljem svijeta. Ljudi sve više razumijevaju važnost muslimanskih zahtjeva za obredno čistom hranom, o čemu svjedoči činjenica da je tržište halal proizvoda danas tržište sa sve većom bazom potrošača. Prema tome, ne začuđuje da je potražnja za proizvodima proizvedenima prema šerijatskim zakonom svake godine sve veća i veća i među nemuslimanskim potrošačima. Na području Republike Hrvatske oznaku halal mogu dobiti hrana, kozmetika, lijekovi, predmeti opće upotrebe i ugostiteljski objekti ukoliko su certifi cirani od strane Centra za certifi ciranje halal kvalitete Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj sa sjedištem u Zagrebu. Proces dobivanja halal certifi kata utvrđen je procesom certifi ciranja halal kvalitete koja je sastavni dio halal standarda. U Hrvatskoj su 2013. godine bile certifi cirane 43 tvrtke, većinom iz područja prehrambene industrije koje su proizvodile oko 2000 proizvoda sa halal certifi katom. Od spomenutih je tvrtki, tek nešto više od desetak ugostiteljskih i hotelijerskih objekata. Mali broj turističkih djelatnika prepoznaje perspektivu halal ponude u Hrvatskoj, unatoč činjenici da Hrvatska posjeduje i spremnost i savjet za standardizaciju halal industrije.

halal, hrana, ponuda, turizam

nije evidentirano

engleski

Food and religion : halal tourism

nije evidentirano

halal ; food ; offer ; tourism

nije evidentirano

Podaci o izdanju

2016 (1/2)

2016.

73-85

objavljeno

1846-6699

1846-6656

Povezanost rada

Nutricionizam

Poveznice