Oksidacija heksanola katalizirana cijelim stanicama pekarskog kvasca u vodenom i dvofaznom sustavu (CROSBI ID 255128)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Matun, Vlatka ; Vrsalović Presečki, Ana
hrvatski
Oksidacija heksanola katalizirana cijelim stanicama pekarskog kvasca u vodenom i dvofaznom sustavu
U ovom radu provedena je biokatalitička oksidacija heksanola pomoću cijelih stanica pekarskog kvasca. Reakcija je katalizirana enzimom alkohol dehidrogenazom (ADH) koji je u stanici kvasca odgovoran za reakciju redukcije acetaldehida. Enzim alkohol dehidrogenaza pripada skupini oksidoreduktaza, te je za provođenje reakcije oksidacije nužno prisustvo koenzima NAD+ . Regeneracija koenzima se provodila dodatkom kisika koji omogućuje respiratornom lancu stanica kvasca nastajanje oksidiranog kofaktora. Reakcija oksidacije heksanola provedena je uz permeabilizirane i nepermeabilizirane stanicame u vodenom i dvofaznom (heksan-voda) sustavu. Postavljen je matematički model biokatalitičke oksidacije heksanola i regeneracije koenzima. Eksperimenti su provedeni u kotlastom reaktoru. Produkti biokatalitičke oksidacije heksanola katalizirane pekarskim kvascem su bili heksanal i heksan kiselina. U vodenom mediju postignuta je 100% konverzija heksanola kod permeabiliziranih i nepermeabiliziranih stanica. Konverzija heksanola u dvofaznom mediju korištenjem ne- permeabiliziranih stanica je cca 40%, dok je s permeabiliziranim stanicama oko 50%. U svim slučajevima iskorištenje na heksanalu je bilo izuzetno nisko, a heksan kiselina je detektirana kao glavni produkt reakcije.
biotransformacija ; heksanol ; pekarski kvasac ; alkohol dehidrogenaza ; regeneracija NAD+ ; modeliranje
nije evidentirano
engleski
Hexanol oxidation catalyzed by baker's yeast cells in the water and two phase system
nije evidentirano
biotransformation ; hexanol ; baker's yeast ; alcohol dehydrogenase ; NAD+ regeneration ; modeling
nije evidentirano