Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Analiza teških metala u čokoladi (CROSBI ID 422797)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Mačković, Tea Analiza teških metala u čokoladi / Šarkanj, Bojan (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2018

Podaci o odgovornosti

Mačković, Tea

Šarkanj, Bojan

hrvatski

Analiza teških metala u čokoladi

Onečišćenje teškim metalima danas je postao jedan od ozbiljnijih ekoloških problema u svijetu. Većina teških metala toksična je i kancerogena te predstavlja prijetnju ljudskom i životinjskom zdravlju te okolišu. S ciljem zaštite ljudi postavljaju se zakonski maksimalno dozvoljene granice teških metala u hrani, te se provode studije karakterizacije i procjene rizika štetnih učinaka teških metala u hrani. U ovom radu opisan je utjecaj teških metala na zdravlje, njihova toksičnost, toksikokinetika te priprema uzoraka i analiza teških metala (kadmija i olova) u uzorcima mliječne i tamne čokolade primjenom atomske apsorpcijske spektroskopije u laboratoriju za atomsku apsorpcijsku spektroskopiju u Službi za zdravstvenu ekologiju na Zavodu za javno zdravstvo u Osijeku. Rezultati analize pokazali su da postoji statistički značajna razlika u vrijednosti medijana kadmija u tamnoj čokoladi (42, 0 ng/g) u odnosu na mliječnu čokoladu (13, 9 ng/g), dok nema statistički značajne razlike u izmjerenim koncentracijama olova u tamnoj čokoladi (219 ng/g) i mliječnoj čokoladi (275 ng/g). Konzumacijom čokolade sa srednjom vrijednošću izmjerenih teških metala ne očekuje se prelazak podnošljivog tjednog unosa za kadmij od 2, 5 µg/kg tjelesne mase, ali moguć je prelazak statistička donja granica pouzdanosti referentne doze (BMDL10) konzumacijom više od 154 g čokolade dnevno za prosječnu osobu od 70 kg. Sukladno rezultatima preporuča se procjena rizika štetnog djelovanja olova i drugih teških metala iz čokolade.

kadmij ; olovo ; čokolada ; atomska apsorpcijska spektroskopija

nije evidentirano

engleski

Analysis of heavy metals in chocolate

nije evidentirano

cadmium ; lead ; chocolate ; atomic absorption spectroscopy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

24.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Kemija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam