Konzumacija mesa i mesnih proizvoda te procjena njihovog doprinosa unosu soli odrasle populacije tri regije Hrvatske (CROSBI ID 422842)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Grdović, Marina
Čačić Kenjerić, Daniela ; Sokolić, Darja
hrvatski
Konzumacija mesa i mesnih proizvoda te procjena njihovog doprinosa unosu soli odrasle populacije tri regije Hrvatske
Meso i mesni proizvodi značajan su prehrambeni izvor bjelančevina, vitamina B kompleksa i željeza koji su neophodni za pravilno funkcioniranje organizma. Istovremeno predstavljaju i jedan od značajnih izvora soli koja u prekomjernim količinama ima nepoželjan učinak na zdravlje. Cilj ovoga rada bio je utvrditi unos mesa i mesnih proizvoda u odrasloj populaciji Republike Hrvatske s područja sjeverne Hrvatske, Like i Banovine, te Istre, Primorja i Gorskog Kotara. Rezultati su pokazali da prosječan unos mesa iznosi 62, 25 g/dan a mesnih proizvoda 76, 75 g/dan. Od vrsta mesa najzastupljenije je meso peradi, specifično piletine. Utvrđen je veći unos u seoskoj populaciji u odnosu na gradsku kao i u muškoj populaciji u odnosu na žensku. Procijenjeni unos soli putem mesa i mesnih proizvoda iznosi čak 9, 98 g/dan pri čemu je najznačajniji pojedinačni izvor soli suha šunka.
meso ; mesni proizvodi ; sol ; odrasli ; prehrambeni unos
nije evidentirano
engleski
Consumption of meat and meat products and their contribution to salt intake in adults from three Croatian regions
nije evidentirano
meat ; meat products ; salt ; adults ; dietary intake
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
27.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek