Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Školjkaši u moru - školjke na stolu (CROSBI ID 255384)

Prilog u časopisu | stručni rad | domaća recenzija

Gaćina Nikolina, Radić Lakoš Tanja Školjkaši u moru - školjke na stolu // Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, 7 (2013), 4; 639-647

Podaci o odgovornosti

Gaćina Nikolina, Radić Lakoš Tanja

hrvatski

Školjkaši u moru - školjke na stolu

Gospodarski koncept razvoja Hrvatske među prioritetne odrednice postavlja djelatnosti vezane uz more. Šibensko-kninska županija ima dugu tradiciju morskog ribarstva. Produktivna područja akvatorija i povoljna prirodna obilježja neke su od prednosti koje ubrajaju priobalno i otočno područje Županije među najperspektivnije lokalitete marikulturne djelatnosti. Danas je u zoni rijeke Krke sveukupno koncesirano 57 uzgojnih polja, maksimalnog godišnjegkapaciteta 3.100 tona (53 lokacije uzgoja školjkaša i 4 lokacije uzgoja bijele ribe). Na području općine Pirovac registrirano je 4 lokacije uzgoja školjkaša, kapaciteta 300 tona, a na području općine Rogoznica 3 ribogojilišna polja, maskimalnog godišnjeg kapaciteta od 250 tona. Školjkaši koji se uzgajaju su dagnje (Mytilus galoprovincialis) i kamenice (Ostrea edulis), dok je uzgoj jakovljevih kapica (Pecten jacobaeus) u eksperimentalnoj fazi. Školjke kao prehrambena namirnica su iznimne nutritivne vrijednosti i smatraju se delikatesama. ovim radom želi se prikazati ekološke čimbenike uzgojnog područja školjkaša u estuariju rijeke krke i postojeće uzgojne kapacitete. U radu ćemo prikazati i nutritivnu vrijednost pojedinih školji te ulogu u gastronomiji.

školjkaši, upravljanje okolišem, prehrambena vrijednost školjaka, gastronomija

nije evidentirano

engleski

Bivalves in the sea - Shellfish on the table

nije evidentirano

bivalves, environmental management, nutrition value of shellfish, gastronomy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

7 (4)

2013.

639-647

objavljeno

1846-6699

Povezanost rada

Biologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Nutricionizam