Školjkaši u moru - školjke na stolu (CROSBI ID 255384)
Prilog u časopisu | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Gaćina Nikolina, Radić Lakoš Tanja
hrvatski
Školjkaši u moru - školjke na stolu
Gospodarski koncept razvoja Hrvatske među prioritetne odrednice postavlja djelatnosti vezane uz more. Šibensko-kninska županija ima dugu tradiciju morskog ribarstva. Produktivna područja akvatorija i povoljna prirodna obilježja neke su od prednosti koje ubrajaju priobalno i otočno područje Županije među najperspektivnije lokalitete marikulturne djelatnosti. Danas je u zoni rijeke Krke sveukupno koncesirano 57 uzgojnih polja, maksimalnog godišnjegkapaciteta 3.100 tona (53 lokacije uzgoja školjkaša i 4 lokacije uzgoja bijele ribe). Na području općine Pirovac registrirano je 4 lokacije uzgoja školjkaša, kapaciteta 300 tona, a na području općine Rogoznica 3 ribogojilišna polja, maskimalnog godišnjeg kapaciteta od 250 tona. Školjkaši koji se uzgajaju su dagnje (Mytilus galoprovincialis) i kamenice (Ostrea edulis), dok je uzgoj jakovljevih kapica (Pecten jacobaeus) u eksperimentalnoj fazi. Školjke kao prehrambena namirnica su iznimne nutritivne vrijednosti i smatraju se delikatesama. ovim radom želi se prikazati ekološke čimbenike uzgojnog područja školjkaša u estuariju rijeke krke i postojeće uzgojne kapacitete. U radu ćemo prikazati i nutritivnu vrijednost pojedinih školji te ulogu u gastronomiji.
školjkaši, upravljanje okolišem, prehrambena vrijednost školjaka, gastronomija
nije evidentirano
engleski
Bivalves in the sea - Shellfish on the table
nije evidentirano
bivalves, environmental management, nutrition value of shellfish, gastronomy
nije evidentirano