Kemijski sastav različitih sorti oraha (CROSBI ID 423355)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vasiljević, Dorotea
Vahčić, Nada
hrvatski
Kemijski sastav različitih sorti oraha
Orah (Juglans regia L.) je biljka koja pripada skupini orašastih plodova, a radi svog kemijskog sastava ističe se kao namirnica koja povoljno utječe na zdravlje ljudi. U ovom radu sakupljeno je 12 različitih uzoraka oraha, različitih sorti iz različitih podneblja, te je određivan njihov kemijski sastav prema standardnim metodama. Svakom uzorku određen je udio vode, pepela, masti i proteina, a udio ugljikohidrata dobiven je iz razlike. Udio vode iznosio je 2, 85-3, 34%, udio pepela 1, 31-2, 25%, udio proteina 16, 27-21, 36%, udio masti 64, 09-72, 61% te udio ukupnih ugljikohidrata 3, 08-13, 66%. Rezultati su uspoređeni s podacima iz tablica prehrambenih vrijednosti te podacima iz različitih znanstvenih radova.
kemijski sastav, orah
nije evidentirano
engleski
Chemical composition of different sorts of walnut
nije evidentirano
chemical composition, walnut
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
10.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb