Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kemijski sastav različitih sorti oraha (CROSBI ID 423355)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vasiljević, Dorotea Kemijski sastav različitih sorti oraha / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Vasiljević, Dorotea

Vahčić, Nada

hrvatski

Kemijski sastav različitih sorti oraha

Orah (Juglans regia L.) je biljka koja pripada skupini orašastih plodova, a radi svog kemijskog sastava ističe se kao namirnica koja povoljno utječe na zdravlje ljudi. U ovom radu sakupljeno je 12 različitih uzoraka oraha, različitih sorti iz različitih podneblja, te je određivan njihov kemijski sastav prema standardnim metodama. Svakom uzorku određen je udio vode, pepela, masti i proteina, a udio ugljikohidrata dobiven je iz razlike. Udio vode iznosio je 2, 85-3, 34%, udio pepela 1, 31-2, 25%, udio proteina 16, 27-21, 36%, udio masti 64, 09-72, 61% te udio ukupnih ugljikohidrata 3, 08-13, 66%. Rezultati su uspoređeni s podacima iz tablica prehrambenih vrijednosti te podacima iz različitih znanstvenih radova.

kemijski sastav, orah

nije evidentirano

engleski

Chemical composition of different sorts of walnut

nije evidentirano

chemical composition, walnut

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24

10.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Nutricionizam