Utjecaj boje hrane na njenu prihvatljivost kod potrošača (CROSBI ID 667962)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Križić, Ivana ; Šarkanj, Bojan ; Kunac, Marina
hrvatski
Utjecaj boje hrane na njenu prihvatljivost kod potrošača
Kompleksnost procesa donošenja odluke pri izboru hrane kao i čimbenici koji mogu utjecati na nju predmeti su brojnih istraživanja. Sve više pažnje se posvećuje utjecaju senzorskih karakteristika na odabir hrane među kojima boja ima jednu od vodećih uloga u formiranju ukupnog doživljaja prehrambenih proizvoda. Čovjek je oduvijek boju koristio kao indikator zrelosti/okusa, svježine tj. kvarenja namirnica. Postavlja se pitanje na koji način je ta korelacija boje i odabira proizvoda iskorištena danas. Budući da boja predstavlja vrlo moćan alat u svijetu marketinga u kojem ambalaža prodaje proizvod, promocija proizvoda boljih nutritivnih svojstava se lakše postiže dobrim odabirom pakiranja. Na temelju boje se stvara i pretpostavka o okusu. Izuzev povezanosti osnovnih okusa s određenim bojama, zaključci o okusu se oblikuju i na temelju intenziteta boje. Takve spoznaje uzrokovale su veću primjenu bojila kako bi se postigao što bolji vizualni dojam. Cilj ovog rada je prikazati funkciju boje te način na koji ista utječe na podsvijest potrošača i konačno njihov odabir hrane.
boja hrane, percepcija boje, preferencije potrošača, okus
nije evidentirano
engleski
The influence of food color on consumers acceptance
nije evidentirano
food color, color perception, consumer preferences, taste
nije evidentirano
Podaci o prilogu
17-17.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja
Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek: Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli
978-953-7005-58-0
Podaci o skupu
11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
poster
18.10.2018-19.10.2018
Split, Hrvatska