Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Procjena nutritivne gustoće ručkova u osnovnim školama s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije pomoću NRF6.3 indeksa (CROSBI ID 423496)

Ocjenski rad | diplomski rad

Gradiški, Ivana Procjena nutritivne gustoće ručkova u osnovnim školama s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije pomoću NRF6.3 indeksa / Keser, Irena (mentor); Ilić, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Gradiški, Ivana

Keser, Irena

Ilić, Ana

hrvatski

Procjena nutritivne gustoće ručkova u osnovnim školama s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije pomoću NRF6.3 indeksa

Pravilna prehrana je izuzetno važna tijekom djetinjstva jer omogućuje optimalni rast i razvoj djeteta te može pridonijeti prevenciji pojave kroničnih bolesti kasnije tijekom života. Cilj rada bio je procijeniti nutritivnu i energetsku gustoću ručka u osnovnim školama s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije pomoću mjerenja otpada hrane s tanjura te ispitati povezanost količine otpada hrane s nutritivnom gustoćom obroka. Nutritivna gustoća je procijenjena pomoću NRF6.3 indeksa, a energetska gustoća je izražena kao energetska vrijednost po gramu obroka. Rezultati su se uspoređivali s obzirom na model javne nabave unutar sezona. Prosječna nutritivna i energetska gustoća ručka nije se statistički značajno razlikovala između škola s obzirom na model javne nabave. Prosječna količina otpada je bila 21-23% od servirane hrane po učeniku/dan, a najveći dio ukupnog otpada čine povrće i škrobna hrana. U sezoni jesen/zima postoji statistički značajna negativna povezanost postotka bodova NRF indeksa konzumirane hrane i ukupnog otpada hrane za škole modela 1 (p=0, 015) i za škole modela 2 (p=0, 021). U sezoni proljeće/ljeto postotak bodova NRF indeksa konzumirane hrane statistički značajno je bio veći za škole modela 2 u odnosu na škole modela 1 (p=0, 001). Statistički značajna negativna povezanost je utvrđena između postotka bodova NRF indeksa konzumirane hrane i otpada iz skupine povrće za škole modela 1 (p=0, 042) te za škole modela 2 (p=0, 004).

školski ručak ; nutritivna gustoća ; energetska gustoća ; otpad hrane s tanjura

nije evidentirano

engleski

Assessment of nutrient density of lunches in primary schools in the Zagreb city and Zagreb county with NRF6.3 index

nije evidentirano

school lunch ; nutrient density ; energy density ; plate waste

nije evidentirano

Podaci o izdanju

55

25.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Nutricionizam