Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Murva ili dud - zaboravljeno voće dalmatinskog kraja (CROSBI ID 669006)

Prilog sa skupa u zborniku | kratko priopćenje | domaća recenzija

Gaćina Nikolina Murva ili dud - zaboravljeno voće dalmatinskog kraja // Zbornik radova 6. stručnog skupa Funkcionalna hrana u Hrvatskoj. Zagreb, 2013. str. 12-15

Podaci o odgovornosti

Gaćina Nikolina

hrvatski

Murva ili dud - zaboravljeno voće dalmatinskog kraja

Murva ili dud (Morus sp.) je alohtona (stoljećima udomaćena) biljna vrsta koja je došla u naše krajeve „putem svile” budući da su njezini listovi bili glavna i omiljena hrana dudova svilca koji proizvodi svilene niti. U Dalmaciju su je donjeli Talijani. Plodovi murve konzumirali su se svježi, ali su se i prerađivali u marmelade i džemove, te rakije. Boja ploda ne identificira vrstu. Morus alba ili bijela murva može imati bijele, ljubičaste i crne plodove koji su jako slatki. Plodovi crvene murve (Morus rubra) su tamno crveni skoro crni, slatkasto-oporog okusa gotovo identičnoga plodovima crne murve (Morus nigra) koji su najukusnija vrsta. Plodovi murve imaju jednistven nutritivni profil jer sadrže proteine, fenole, flavonoide i antocijane te se mogu definirati kao prirodna funkcionalna hrana, a sadrže i značajne količine vitamin C, K, Mg, P i Fe. Ujedno imaju nisku kalorijsku vrijednosti od samo 43 Kcal na 100 grama i da ne sadrže kolesterol.

murva ili dud, funkcionalna hrana, utjecaj na zdravlje čovjeka

nije evidentirano

engleski

Mulberry fruit - forgotten fruits of the Dalmatian region

nije evidentirano

mullbery fruit, functional food, health benefit

nije evidentirano

Podaci o prilogu

12-15.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova 6. stručnog skupa Funkcionalna hrana u Hrvatskoj

Zagreb:

Podaci o skupu

6. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj

predavanje

03.07.2013-03.07.2013

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje), Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Nutricionizam, Prehrambena tehnologija