Ekološka prehrana smanjuje rizik od raka (CROSBI ID 783416)
Druge vrste radova | popularni rad
Podaci o odgovornosti
Vrček, Valerije
hrvatski
Ekološka prehrana smanjuje rizik od raka
U američkom medicinskom časopisu JAMA objavljena je francuska studija koja pokazuje da ljudi koji se redovito hrane ekološki uzgojenim proizvodima imaju 25 posto manji rizik od obolijevanja od raka (JAMA Intern. Med, 22.10.2018.). Riječ je o dosad najvećoj studiji koja povezuje pojavu tumorskih bolesti s takvim načinom prehrane. U istraživanje je bilo uključeno 70 tisuća dobrovoljaca koji su svrstani u tri skupine: na one koji jedu redovito, one koji jedu povremeno i one koji nikada ne jedu ekološku hranu. Znanstvenici su punih pet godina pratili njihov meni i njihovo zdravstveno stanje. Tijekom ispitivanja ukupno je 1340 ljudi oboljelo od raka, a među njima znatno je više onih koji se ne hrane ekološkim proizvodima. Posebno značajne razlike u pojavnosti bolesti uočene su za ne-Hodgkinov limfom, rak dojke i druge oblike limfoma. U skupini ljudi koji češće jedu organsko voće i povrće, meso ili sir učestalost pojave ne-Hodgkinova limfoma manja je za čak 86 posto! Do sličnoga su rezultata došli britanski znanstvenici prije četiri godine u glasovitoj studiji »Milijun žena« (Brit. J. Cancer 2014, 110, 2321), što znači da je to epidemiološko istraživanje od prvorazredne važnosti za zdravlje stanovništva.
ekološka hrana, organska hrana, rak, JAMA
nije evidentirano
engleski
Organic Food Tied to Lower Cancer Risk
nije evidentirano
ecological food, organic food, cancer, JAMA
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Glas Koncila
2018.
nije evidentirano
objavljeno
Povezanost rada
Farmacija, Integrativna bioetika (prirodne, tehničke, biomedicina i zdravstvo, biotehničke, društvene, humanističke znanosti), Kemija