Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kolorektalni karcinom i prehrana - što kažu dokazi? (CROSBI ID 670497)

Prilog sa skupa u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Banjari, Ines Kolorektalni karcinom i prehrana - što kažu dokazi? // Hrana u zdravlju i bolesti / Vukoja, Ivan ; Miličević, Radoslav (ur.). 2018. str. 58-63

Podaci o odgovornosti

Banjari, Ines

hrvatski

Kolorektalni karcinom i prehrana - što kažu dokazi?

Kolorektalni karcinom (CRC) ostaje treći najčešći karcinom globalno. Izdvaja se po svojoj iznimno visokoj povezanosti s prehranom. Istraživanja pokazuju kako životne i prehrambene navike nadilaze genetsku predispoziciju i dijagnozu upalne bolesti crijeva. Do sada je najjača pozitivna povezanost s CRC rizikom utvrđena za konzumaciju crvenog i procesiranog mesa te konzumaciju alkohola. Pretilost (udio masnog tkiva ukupno i abdominalno) također pokazuje jaku pozitivnu povezanost s rizikom za CRC, a povezana je i s agresivnijim tipom CRC-a kao i većom smrtnosti uslijed CRC. Iako visok unos voća i povrća pokazuju inverznu povezanost s CRC-om, u pušača ustvari povećavaju rizik od CRC-a. S druge strane, samo 30 minuta svakodnevne fizičke aktivnosti smanjuje rizik za CRC za 11%. Konzumacija cjelovith žitarica i prehrambenih vlakana općenito su najznačajniji zaštitni čimbenici povezani s prehranom. Za svakih 10 g prehrambenih vlakana na dan, rizik za CRC se smanjuje za 10% a učinak je nešto izraženiji u muškaraca. Rezultati istraživanja pokazuju značajan protektivan učinak unosa kalcija, iz mlječnih proizvoda i suplemenata, a čini se i kako bi vitamini D i C također mogli imati protektivnu ulogu. Nedavno je vitamin B12 predložen kao citoprotektor. Interesantno je što su neki od njegovih izvora u prehrani ujedno i najbolji izvori željeza, sugerirajući njegovu upletenost u bioraspoloživost željeza, najvažnijeg pro-kancerogenog nutrijenta. Trenutni dokazi o utjecaju prehrane i specifičnih nutrijenata na etiologiju i patogenezu CRC-a sugeriraju kako se radi o kompleksnoj interakciji između vremena prolaska hrane kroz probavni trakt, pH stolice, učestalosti konstipacije i intraluminalnoj izloženosti željezu.

kolorektalni karcinom ; čimbenici rizika ; prehrana ; nutrijenti ; preporuke zasnovane na dokazima

nije evidentirano

engleski

Colorectal Carcinoma and Nutrition – What Does the Evidence Say?

nije evidentirano

colorectal carcinoma ; risk factors ; diet ; nutrients ; evidence-based recommendations

nije evidentirano

Podaci o prilogu

58-63.

2018.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Hrana u zdravlju i bolesti

Vukoja, Ivan ; Miličević, Radoslav

Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli

2233-1220

2233-1239

Podaci o skupu

11. stručno edukacijski simpozij Štamparovi dani i Zdravi stilovi života

pozvano predavanje

06.12.2018-09.12.2018

Pleternica, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam

Poveznice