Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prehrambene navike oboljelih od arterijske hipertenzije u Osijeku (CROSBI ID 671606)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Radin Major, Anja ; Gradinjan Centner, Maja ; Kučinac Zubac, Ivana ; Centner, Hrvoje Prehrambene navike oboljelih od arterijske hipertenzije u Osijeku // 10. Štamparovi dani - Međunarodni simpozij ZDRAVI ŽIVOTNI STILOVI. 2018. str. 55-56

Podaci o odgovornosti

Radin Major, Anja ; Gradinjan Centner, Maja ; Kučinac Zubac, Ivana ; Centner, Hrvoje

hrvatski

Prehrambene navike oboljelih od arterijske hipertenzije u Osijeku

Uvod: Više od 2/3 pacijenata s kardiovaskularnim bolestima ima povećanu tjelesnu masu ili je pretilo. Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj i uzrokuju 50% svih smrti od kroničnih nezaraznih bolesti. Hipertenzija je oko 6 puta češća u pretilih ljudi nego u onih s normalnom tjelesnom masom. Prema Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva 2012.-2020. smrtnost od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj gotovo je najviša u Osječko- baranjskoj županiji. Metode: Kod oboljelih od arterijske hipertenzije ispitivali smo prehrambene navike pomoću FFQ testa i standardiziranih upitnika o prehrani. Anketa je obuhvaćala 56 osoba (m = 32, ž = 24) u dobi od 33 do 87 godina. U 57% ispitanika uz arterijsku hipertenziju prisutne su i neke druge kronične nezarazne bolesti (dijabetes, hiperlipidemija, gastritis..). Rezultati: Najviši indeks tjelesne mase iznosio je 46, 1 (prosječni ITM = 29, 5). Utvrđeno je da 18, 2% ispitanika puši, podjednako u oba spola. Češće od jednom tjedno orašare konzumira 9, 4% ispitanika (70% ženskog spola). Suhomesnate proizvode češće od 3 x tjedno konzumira 46% ispitanika (27% žena i 69, 2% muškaraca). S druge strane, slatkiše gotovo svakodnevno konzumira 49, 4% žena i 21, 7% muškaraca. Škrobne namirnice svakodnevno uz ručak konzumira 91, 9% ispitanika. U prosjeku ispitanici dnevno konzumiraju 3, 3 obroka. Svježe voće ne konzumira svakodnevno 63, 8% ispitanika, a 48, 1% ne konzumira svakodnevno povrće u obliku salata. Zaključak: Obzirom na rastuću pandemiju pretilosti kao i oboljenja od nezaraznih kroničnih bolesti dobiveni rezultati su očekivani. Sve se češće preskaču obroci koji se u pravilu sastoje od rafiniranih ugljikohidrata i zasićenih masnoća. Vlaknaste namirnice, kao i namirnice bogate nezasićenim masnoćama i kvalitetnim bjelančevinama se rijetko konzumiraju što je povezano s povećanom pojavom pretilosti te sa povećanom vjerojatnošću oboljevanja od arterijske hipertenzije.

kardiovaskularne bolesti, hipertenzija, prehrana, mediteranska prehrana

nije evidentirano

engleski

Eating habits of people with arterial hypertension in Osijek

nije evidentirano

food intake, hypertension, CVD

nije evidentirano

Podaci o prilogu

55-56.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

10. Štamparovi dani - Međunarodni simpozij ZDRAVI ŽIVOTNI STILOVI

Podaci o skupu

10. Štamparovi dani - Međunarodni simpozij ZDRAVI ŽIVOTNI STILOVI

poster

06.12.2018-09.12.2018

Pleternica, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kliničke medicinske znanosti, Nutricionizam