Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj prehrambenih navika i stupnja uhranjenosti na sastav crijevne mikrobiote (CROSBI ID 425258)

Ocjenski rad | diplomski rad

Samodol, Ana Utjecaj prehrambenih navika i stupnja uhranjenosti na sastav crijevne mikrobiote / Rumora Samarin, Ivana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Samodol, Ana

Rumora Samarin, Ivana

hrvatski

Utjecaj prehrambenih navika i stupnja uhranjenosti na sastav crijevne mikrobiote

Crijevna mikrobiota je složena zajednica mikroorganizama koja čini neizostavni dio gastrointestinalnog trakta svakog pojedinca. Istraživanjima je utvrđeno da sastav i stabilnost crijevne mikrobiote znatno utječu na zdravlje čovjeka. U zdravog pojedinca sastav crijevne mikrobiote je relativno stabilan no crijevna mikrobiota je podložna različitim egzogenim i endogenim čimbenicima, od kojih se posebno izdvaja prehrana. U ovom radu analiziran je sastav crijevne mikrobiote, prehrambene navike, unos energije, makronutrijenata, prehrambenih vlakana te pojedinih skupina namirnica u ispitanika mlađe životne dobi s obzirom na stupanj uhranjenosti. Analizom prehrane i prehramebnih navika nije utvrđena značajna razlika između ispitanika s obzirom na različit stupanj uhranjenosti, izuzev unosa mlijeka i mliječnih proizvoda. Analiza crijevne mikrobiote je pokazala razliku u omjeru Firmicutes/Bacteroidetes između pretile i pothranjene skupine, no nije utvrđena značajna poveznica između prehrane i prehrambenih navika sa sastavom crijevne mikrobiote.

prehrambene navike ; crijevna mikrobiota

nije evidentirano

engleski

Effect of dietary habits and body mass index on intestinal microbiota

nije evidentirano

dietary habits ; intestinal microbiota

nije evidentirano

Podaci o izdanju

59

26.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Nutricionizam