Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Moć vlakana (CROSBI ID 784176)

Druge vrste radova | popularni rad

Matković Melki, Karmen Moć vlakana // Hranologija. 2018.

Podaci o odgovornosti

Matković Melki, Karmen

hrvatski

Moć vlakana

Pod ugljikohidrate, jednu od glavnih skupina makronutrijenata u prehrani, ubraja se i velika skupina neprobavljivih prehrambenih tvari, polisaharida, koji se uz lignine definiraju kao dijetalna vlakna. Skupine spojeva koje svrstavamo u dijetalna vlakna su celuloza, hemiceluloza, lignin, inulin, gume, sluzi, oligosaharidi, pektini, voskovi, kutin i suberin. Navedeni spojevi su jestivi, dominantno strukturalni, stanični dijelovi žitarica, voća, povrća i ostalih prehrambenih izvora vlakana koje konzumiramo. Iako ih ne možemo probaviti i apsorbirati jer se u želucu i tankom crijevu ne hidroliziraju pod djelovanjem probavnih enzima, važan su čimbenik dobre probave. Poznata je nutricionistička preporuka „jedite više vlakana“ ali je manje poznato koliko su vlakna važna za cjelokupno zdravlje te da osim što su dobri pomoćnici u službi probave imaju brojne povoljne učinke na zdravlje. Dijetalna vlakna klasificiraju se kao netopiva i topiva u vodi te se oba tipa vlakana nalaze u različitim omjerima u prehrambenim izvorima.

dijetetska vlakna, netopiva vlakna, topiva vlakna

nije evidentirano

engleski

Power of fiber

nije evidentirano

dietary fibers, non-soluble fibers, soluble fibers

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Hranologija

2018.

nije evidentirano

objavljeno

2459-7139

Povezanost rada





Nutricionizam

Poveznice