Moć vlakana (CROSBI ID 784176)
Druge vrste radova | popularni rad
Podaci o odgovornosti
Matković Melki, Karmen
hrvatski
Moć vlakana
Pod ugljikohidrate, jednu od glavnih skupina makronutrijenata u prehrani, ubraja se i velika skupina neprobavljivih prehrambenih tvari, polisaharida, koji se uz lignine definiraju kao dijetalna vlakna. Skupine spojeva koje svrstavamo u dijetalna vlakna su celuloza, hemiceluloza, lignin, inulin, gume, sluzi, oligosaharidi, pektini, voskovi, kutin i suberin. Navedeni spojevi su jestivi, dominantno strukturalni, stanični dijelovi žitarica, voća, povrća i ostalih prehrambenih izvora vlakana koje konzumiramo. Iako ih ne možemo probaviti i apsorbirati jer se u želucu i tankom crijevu ne hidroliziraju pod djelovanjem probavnih enzima, važan su čimbenik dobre probave. Poznata je nutricionistička preporuka „jedite više vlakana“ ali je manje poznato koliko su vlakna važna za cjelokupno zdravlje te da osim što su dobri pomoćnici u službi probave imaju brojne povoljne učinke na zdravlje. Dijetalna vlakna klasificiraju se kao netopiva i topiva u vodi te se oba tipa vlakana nalaze u različitim omjerima u prehrambenim izvorima.
dijetetska vlakna, netopiva vlakna, topiva vlakna
nije evidentirano
engleski
Power of fiber
nije evidentirano
dietary fibers, non-soluble fibers, soluble fibers
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Hranologija
2018.
nije evidentirano
objavljeno
2459-7139