Primjena kemometrijskih metoda za razvrstavanje namjenskog brašna prema zahtjevima prerađivača (CROSBI ID 425684)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Stojanović, Filip
Magdić, Damir ; Horvat, Daniela
hrvatski
Primjena kemometrijskih metoda za razvrstavanje namjenskog brašna prema zahtjevima prerađivača
U radu su primijenjene deskriptivne statističke i kemometrijske metode analize podataka. Analizirane su prosječne vrijednosti svojstava brašna izmjerene tijekom 12 godina. Iz 24 kultivara pšenice proizvedena su u laboratoriju pojedinačna brašna i na njima je određeno 19 kemijskih i reoloških svojstava kvalitete. Rezultati su obrađeni programskim paketom „Statistica“. Deskriptivnom statističkom analizom određene su srednja vrijednost, standardna devijacija, koeficijent varijabilnosti te minimalna i maksimalna vrijednost svakog svojstva. Primjenom kemometrijskih metoda (analiza glavnih komponenti i klaster analiza) smanjen je broj varijabli potrebnih za objašnjavanje varijabilnosti seta podataka, a varijable su grupirane u klastere. Analizom glavnih komponenti utvrđeno je da je samo šest svojstvenih vrijednosti potrebno za opisati varijabilnost cijelog skupa podataka s više od 95% točnosti. Klaster analizom provedeno je grupiranje svojstava brašna prema jakosti utjecaja na varijabilnost. Izvedeni su zaključci o prikladnosti pojedinog kultivara za proizvodnju namjenskog brašna prema zahtjevima proizvođača za odabrane prehrambene proizvode.
namjensko brašno ; kultivari, kemometrija ; zahtjevi prerađivača
nije evidentirano
engleski
The Application of the Chemometric Methods for Classification of Special Purpose Flour According to the Requirements of the Processors
nije evidentirano
Flour, cultivars ; chemometrics , manufacturer’s requirements
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
31.01.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek
Povezanost rada
Matematika, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti