Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena kemometrijskih metoda za razvrstavanje namjenskog brašna prema zahtjevima prerađivača (CROSBI ID 425684)

Ocjenski rad | diplomski rad

Stojanović, Filip Primjena kemometrijskih metoda za razvrstavanje namjenskog brašna prema zahtjevima prerađivača / Magdić, Damir ; Horvat, Daniela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2019

Podaci o odgovornosti

Stojanović, Filip

Magdić, Damir ; Horvat, Daniela

hrvatski

Primjena kemometrijskih metoda za razvrstavanje namjenskog brašna prema zahtjevima prerađivača

U radu su primijenjene deskriptivne statističke i kemometrijske metode analize podataka. Analizirane su prosječne vrijednosti svojstava brašna izmjerene tijekom 12 godina. Iz 24 kultivara pšenice proizvedena su u laboratoriju pojedinačna brašna i na njima je određeno 19 kemijskih i reoloških svojstava kvalitete. Rezultati su obrađeni programskim paketom „Statistica“. Deskriptivnom statističkom analizom određene su srednja vrijednost, standardna devijacija, koeficijent varijabilnosti te minimalna i maksimalna vrijednost svakog svojstva. Primjenom kemometrijskih metoda (analiza glavnih komponenti i klaster analiza) smanjen je broj varijabli potrebnih za objašnjavanje varijabilnosti seta podataka, a varijable su grupirane u klastere. Analizom glavnih komponenti utvrđeno je da je samo šest svojstvenih vrijednosti potrebno za opisati varijabilnost cijelog skupa podataka s više od 95% točnosti. Klaster analizom provedeno je grupiranje svojstava brašna prema jakosti utjecaja na varijabilnost. Izvedeni su zaključci o prikladnosti pojedinog kultivara za proizvodnju namjenskog brašna prema zahtjevima proizvođača za odabrane prehrambene proizvode.

namjensko brašno ; kultivari, kemometrija ; zahtjevi prerađivača

nije evidentirano

engleski

The Application of the Chemometric Methods for Classification of Special Purpose Flour According to the Requirements of the Processors

nije evidentirano

Flour, cultivars ; chemometrics , manufacturer’s requirements

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49

31.01.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Matematika, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti