Određivanje metilksantina i polifenola u različitim ekstraktima čokolade metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (CROSBI ID 339303)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Mareković, Neda Jelena
Vorkapić-Furač, Jasna
hrvatski
Određivanje metilksantina i polifenola u različitim ekstraktima čokolade metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti
Posljednjeg je desetljeća čokolada u samom vrhu zanimanja kao izvor kemozaštitnih polifenolnih spojeva, posebice katehina [(+)-katehina i (-)-epikatehina)] i njihovih oligomernih procijanidina. Ti spojevi, radi snažnog antioksidativnog djelovanja, štite ljudski organizam od slobodnih radikala i na taj način sprječavaju nastajanje karcinoma i koronarnih bolesti. Metode određivanja polifenolnih spojeva u biljnim izvorima složene su radi raznolikosti njihove strukture i prisutnosti velikog broja različitih spojeva. Najbolji su rezultati dobiveni tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). Svim je kromatografskim metodama zajedničko: ekstrakcija polifenola polarnim otapalima, eventualno pročišćavanje uzoraka, filtriranje i tekućinska kromatografija obrnutih faza (RP-LC). U radu je istražen utjecaj različitih otapala na iscrpnost ekstrakcije metilksantina i polifenola. Pripravljeni ekstrakti analizirani su tekućinskom kromatografijom obrnutih faza (RP-LC) uz UV Diode Array detekciju ( =278 nm). Na svim je kromatogramima razdvojeno više od 15 pikova, od kojih su pomoću UV-spektara identificirani kava kiselina i više oligomernih procijanidina, a kvantificirani su teobromin, kafein i (-)-epikatehin. U svim ekstraktima prevladava teobromin, kafeina ima manje, a najmanje ima (-)-epikatehina.
čokolada; metilksantini; polifenoli; tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti
nije evidentirano
engleski
Determination of methylxanthines and poyphenols in different chocolate extracts by high performance liquid chromatography method
nije evidentirano
chocolate; high perfomance liquid chromatography; methylxanthines; polyphenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
07.04.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb