Bioelektrička impedancija za određivanje osobitosti mesa peradi (CROSBI ID 340523)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Mihelja, Anita
Petrak, Tomislav
hrvatski
Bioelektrička impedancija za određivanje osobitosti mesa peradi
Cilj rada bio je mjerenje bioelektričke impedancije na različitim temperaturama i frekvencijama.Provedena su istraživanja na prsnom mišiću peradi M.pectoralis maior. Bioelektrička mjerenja vršena su uređajem HPRLC Meter 4284 pri čemu su izmjereni modul impedancije i fazni kut. Ispitivanje modula impedancije i faznog kuta peradskog mesa pokazala su da je sa sniženjem temperature mjerenja, vrijednost modula impedancije rasla. Kod usporedbe modula impedancije pri temperaturi od 4 0C s temperaturom od 22 0C, vrijednost modula impedancije je snižena (do 100 kHz), a od 200 kHz, modul impedancije se povećavao. Sniženjem temperature, vrijednost faznog kuta je padala. S povišenjem frekvencije, vrijednost modula impedancije je padala, a vrijednosti faznog kuta su rasle do frekvencije od 100 kHz, nakon čega su padale.
bioelektrička impedancijska analiza; perad; M. pectoralis maior
nije evidentirano
engleski
Bioelectrical impedance analysis for determining characteristics of poultry meat
nije evidentirano
bioelectrical impedance analysis; poultry; M. pectoralis maior
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60
11.02.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb