Alkaline - acidic isolation of β - glucan from brewer's yeast (CROSBI ID 341729)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Gospodarić, Iva
Zechner-Krpan, Vesna
Petravić Tominac, Vlatka
engleski
Alkaline - acidic isolation of β - glucan from brewer's yeast
beta-1, 3-glukan, homopolimer glukoze, ima sposobnost regulacije imunološkog sustava. Lako dostupan izvor beta-1, 3-glukana je stanična stijenka pivskog kvasca Saccharomyces cerevisiae. Cjelokupni postupak izolacije beta-1, 3-glukana koji je korišten u ovom radu započinje odgorčavanjem lužinom (5 minuta pri 60 0^C), a nakon toga slijedi autoliza kroz 36 sati pri 50 0^C, te izolacija alkalnom (2 sata na 90 0^C), a zatim kiselinskom ekstrakcijom (2 sata na sobnoj temperaturi). Dobiveni glukan je nekoliko puta ispran vodom i osušen na tri načina: na zraku, u liofilizatoru i u komori za raspršivanje. Uzorak osušen u komori za raspršivanje ima najbolje karakteristike.
beta-glucan; brewer's yeast; Saccharomyces cerevisiae
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
65
30.09.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb