Određivanje udjela fenolnih spojeva i antioksidativna aktivnost u sokovima mandarine (CROSBI ID 346067)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Sakač, Valentina
Levaj, Branka
hrvatski
Određivanje udjela fenolnih spojeva i antioksidativna aktivnost u sokovima mandarine
U sokovima mandarine s različitim udjelima voća (50, 65, 80, 100%) proizvedenim od sorte Kuno određivani su ukupni fenoli, flavonoidi i neflavonoidi, te antioksidativna aktivnost. Navedeni sokovi su proizvedeni bez i s dodatkom 0, 2% askorbinske kiseline, te je u njima ispitana stabilnost fenolnih spojeva tijekom skladištenja. Ukupni fenoli, flavonoidi i neflavonoidi određivani su spektrofotometrijski. Antioksidativna aktivnost određivana je metodom pomoću slobodnog radikala 1, 1-difenil-2-pikril-hidrazil-a. Svi ispitivani sokovi mandarine pokazuju značajnu antioksidativnu aktivnost. Tijekom skladištenja (45 dana, pri 4oC) smanjila se koncentracija fenolnih spojeva u svim sokovima neovisno o udjelu voća ili dodatku askoribinske kiseline. Dobiveni rezultati ukazuju da dodana količina askorbinske kiseline ima mali utjecaj na antioksidativnu aktivnost sokova mandarine tijekom skladištenja.
antioksidativna aktivnost; flavonoidi; neflavonoidi; nektar mandarina; prirodni sok od mandarina
nije evidentirano
engleski
Determination of phenolics amount and antioxidant activity in mandarin juices
nije evidentirano
antioxidant activity; flavonoids; mandarine juice; mandarin nectar; nonflavonoids
nije evidentirano
Podaci o izdanju
61
10.03.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb