Promjena sastava masnih kiselina tijekom prvih 5 mjeseci proizvodnje dimljenog pršuta
Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Promjena sastava masnih kiselina tijekom prvih 5 mjeseci proizvodnje dimljenog pršuta (CROSBI ID 434382)

Ocjenski rad | završni rad (sveučilišni)

Brcko, Jura Promjena sastava masnih kiselina tijekom prvih 5 mjeseci proizvodnje dimljenog pršuta / Marušić Radovčić, Nives (mentor). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, 2019

Podaci o odgovornosti

Brcko, Jura

Marušić Radovčić, Nives

hrvatski

Promjena sastava masnih kiselina tijekom prvih 5 mjeseci proizvodnje dimljenog pršuta

Cilj ovog rada bio je utvrditi kako se mijenja sastav masnih kiselina u mišićima M. biceps femoris i M. semimembranosus tijekom 5 mjeseci proizvodnje Dalmatinskog pršuta. Uzorci za analizu uzorkovani su iz sirovog buta, buta nakon faze soljenja, nakon faze dimljenja te nakon faze sušenja. Uzorci masti za analizu dobiveni su ekstrakcijom po Soxhletu, a sama analiza sastava masnih kiselina provedena je pomoću plinske kromatografije (GC-FID). Provedbom analize i interpretacijom rezultata dolazi se do zaključka da postoji razlika u sastavu masnih kiselina između M. biceps femoris i M. semimembranosus. Najveći udio u sastavu masnih kiselina obaju mišića zauzimaju mononezasićene masne kiseline, nakon čega slijede zasićene masne kiseline te najmanje ima polinezasićenih masnih kiselina.

dimljeni pršut ; faze proizvodnje ; masne kiseline ; plinska kromatografija

nije evidentirano

engleski

Changes in fatty acid composition during the first 5 months of smoked dry-cured ham production

nije evidentirano

dry-cured ham ; phases of production ; fatty acids ; gas chromography

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

18.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija