Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije
Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije (CROSBI ID 624846)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Šubarić, Drago Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije // Treći nučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem "5. juni - Svjetski dan zaštite okoliša" Zbornik sažetaka. Bihać: Univerzitet u Bihaću, Biotehnički fakultet, 2015. str. 27-27

Podaci o odgovornosti

Šubarić, Drago

hrvatski

Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije

Proizvođači hrane u svijetu danas su suočeni s brojnim izazovima, počev od porasta broja stanovnika, klimatskih promjena, korištenja poljoprivrednih sirovina u rješavanju svjetskih energetskih problema, migracija stanovništva, porasta cijene energije i sl. Uz sve te izazove i sve ograničenije resurse potrebno je proizvesti dostatnu količinu sigurne i kvalitetne hrane. S druge strane, prehrambena industrija dovodi do nastanka velike količine nusproizvoda koji uglavnom predstavljaju veliki problem i koji se u većini slučajeva rješava kroz odlagališta ili ishranu stoke. Međutim, poznato je da su mnogi nusproizvodi bogati različitim nutrijentima i da bi zbog svog sastava mogli biti značajne sirovine u proizvodnji/razvoju novih prehrambenih proizvoda. Repini rezanci, trop jabuke, pogača od proizvodnje ulja iz različitih uljarica samo su neki nusproizvodi koji se mogu uspješno upotrijebiti u proizvodnji hrane. Primjenom navedenih nusproizvoda, prije svega zbog njihovog sastava i promjena koje se odvijaju tijekom procesiranja, u velikoj mjeri se mijenjaju svojstva gotovog proizvoda. Kako bi se dobio obogaćen proizvod sa prihvatljivim organoleptičkim svojstvima bitno je poznavanje svojstava sirovina i procesa, te po potrebi prilagođavanje receptura i uvođenje novih postupaka i tehnologija u proizvodnji hrane kako bi se dobio proizvod što sličniji klasičnom. U ovome radu bit će dat pregled svojstava i mogućnosti primjene navedenih nusproizvoda u proizvodnji nekih funkcionalnih prehrambenih proizvoda.

nusproizvodi prehrambene industrije; funkcionalni proizvodi

nije evidentirano

engleski

Some possibilities for utilization of food inustry by-products

nije evidentirano

food industry by-products; functional products

nije evidentirano

Podaci o prilogu

27-27.

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Bihać: Univerzitet u Bihaću, Biotehnički fakultet

2303-5889

Podaci o skupu

ostalo

04.06.2015-05.06.2015

Bihać, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija