Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije (CROSBI ID 624846)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Šubarić, Drago
hrvatski
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije
Proizvođači hrane u svijetu danas su suočeni s brojnim izazovima, počev od porasta broja stanovnika, klimatskih promjena, korištenja poljoprivrednih sirovina u rješavanju svjetskih energetskih problema, migracija stanovništva, porasta cijene energije i sl. Uz sve te izazove i sve ograničenije resurse potrebno je proizvesti dostatnu količinu sigurne i kvalitetne hrane. S druge strane, prehrambena industrija dovodi do nastanka velike količine nusproizvoda koji uglavnom predstavljaju veliki problem i koji se u većini slučajeva rješava kroz odlagališta ili ishranu stoke. Međutim, poznato je da su mnogi nusproizvodi bogati različitim nutrijentima i da bi zbog svog sastava mogli biti značajne sirovine u proizvodnji/razvoju novih prehrambenih proizvoda. Repini rezanci, trop jabuke, pogača od proizvodnje ulja iz različitih uljarica samo su neki nusproizvodi koji se mogu uspješno upotrijebiti u proizvodnji hrane. Primjenom navedenih nusproizvoda, prije svega zbog njihovog sastava i promjena koje se odvijaju tijekom procesiranja, u velikoj mjeri se mijenjaju svojstva gotovog proizvoda. Kako bi se dobio obogaćen proizvod sa prihvatljivim organoleptičkim svojstvima bitno je poznavanje svojstava sirovina i procesa, te po potrebi prilagođavanje receptura i uvođenje novih postupaka i tehnologija u proizvodnji hrane kako bi se dobio proizvod što sličniji klasičnom. U ovome radu bit će dat pregled svojstava i mogućnosti primjene navedenih nusproizvoda u proizvodnji nekih funkcionalnih prehrambenih proizvoda.
nusproizvodi prehrambene industrije; funkcionalni proizvodi
nije evidentirano
engleski
Some possibilities for utilization of food inustry by-products
nije evidentirano
food industry by-products; functional products
nije evidentirano
Podaci o prilogu
27-27.
2015.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Bihać: Univerzitet u Bihaću, Biotehnički fakultet
2303-5889
Podaci o skupu
ostalo
04.06.2015-05.06.2015
Bihać, Bosna i Hercegovina