Utjecaj dodatka fenolnih tvari i trehaloze na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost soka od šipka
Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj dodatka fenolnih tvari i trehaloze na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost soka od šipka (CROSBI ID 397451)

Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)

Rašić, Natalija Utjecaj dodatka fenolnih tvari i trehaloze na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost soka od šipka / Mirela Kopjar (mentor). Mostar, Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, 2015

Podaci o odgovornosti

Rašić, Natalija

Mirela Kopjar

hrvatski

Utjecaj dodatka fenolnih tvari i trehaloze na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost soka od šipka

U ovom radu je ispitivan utjecaj dodatka šećera trehaloze te utjecaj dodatka fenolnih spojeva na antocijane i antioksidativnu aktivnost soka od šipka, pojedinačno dodanim u uzorke ali i u kombinacijama. Korišteni fenolni spojevi su katehin, kvercetin i galna kiselina. Najveći udio ukupnih fenola sadrži uzorak s dodanim katehinom i kvercetinom i iznosi 1 090, 92 μg GAE/mL, koji se ističe i s visokim udjelom antocijana. Najveći udio antocijana ima sok od šipka sa dodatkom sve tri fenolne tvari u količini od 183, 47 μg/mL, a u njemu je ujedno i određen najveći udio polimerne boje s vrijednošću od 28, 70 %. Ispitivali smo i sinergistički učinak dodatka fenolnih tvari na antioksidativnu aktivnost soka od šipka, odnosno eksperimentalno povećanje antioksidativne aktivnosti soka s kombinacijom fenolnih komponenata. Sinergistički učinak je posebice bio izražen u uzoraku s dodanim katehinom, kvercetinom i galnom kiselinom (ABTS metoda) gdje je eksperimentalno povećanje antioksidativne aktivnosti iznosilo 180, 33, što je veća vrijednost u odnosu na teorijsko povećanje (109, 33). Treba istaknuti vrijednosti antioksidativne aktivnosti dobivene FRAP metodom gdje su eksperimentalni rezultati bili znatno veći od teorijskog povećanja.

šipak; fenolni spojevi; antocijani; trehaloza; antioksidativna aktivnost

nije evidentirano

engleski

Influence of addition of phenolic compounds and trehalose on content of anthocyanins and antioxidant activity in pomegranate juice

nije evidentirano

pomegranate; phenolic compounds; anthocyanins; trehalose; antioxidant activitiy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56

16.07.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija