Kukci kao izvor proteina u prehrani ljudi i životinja (CROSBI ID 398075)
Ocjenski rad | završni rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Krulčić, Nika
Bažok, Renata
hrvatski
Kukci kao izvor proteina u prehrani ljudi i životinja
Godine 2050. na Zemlji bi trebalo biti oko 9 milijardi ljudi. Proizvodnja hrane morat će se udvostručiti. Jedan od načina osiguranja hrane jest i entomofagija. Kukci se mogu koristiti kao izvor hrane za domaće životinje, ali i za ljude. Kukci već čine tradicionalni dio mnogih regionalnih i nacionalnih prehrana za stanovnike nekih dijelova svijeta, dok je za druge konzumiranje insekata i dalje nepoznanica. Jestivi kukci nastanjuju veliki broj staništa, vodenih ekosustava i obrađenih površina u svijetu. Dok je korištenje kukaca kao izvora proteina za životinje sve više prepoznato kao dobra alternativa, korištenje kukaca u prehrani ljudi u zemljama gdje takva navika ne postoji, često je povezano s brojnim barijerama koje prvenstveno imaju korijen u tradicijskim vrijednostima i kulturi prehrane. Entomofagija može biti promovirana s 3 stajališta: zdravlje, okoliš i ekonomska korist. Kukci su zdravi, hranjivi i alternativni izvori hrane koji slobodno mogu biti zamjena piletini, svinjetini, govedini i ribama. Mnogi su kukci bogati proteinima i zasićenim masnim kiselinama, te imaju visoke razine kalcija, željeza i cinka. Gledajući s ekološkog stajališta kukci bolje iskorištavaju hranu i emitiraju manje stakleničkih plinova kao i emisije amonijaka i metana. Uzgoj kukaca ne podrazumjeva nužno uzgoj na kopnu, stoga omogućuju racionalno korištenje zemljišta. Također, uzgoj kukaca nudi mogućnost ostvarenja zadovoljavajuće dobiti svakom pojedincu.
kukci; prehrana; ekologija; zdravlje; ekonomska korist
nije evidentirano
engleski
Insects as a source of protein in the diet of humans and animals
nije evidentirano
insects; diet; ecology; health; economic benefit
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
23.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb