Priprava i svojstva novih anionskih senzora temeljenih na gvanidinskoj podjedinici (CROSBI ID 412222)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Barešić, Luka
Glasovac, Zoran ; Vančik, Hrvoj
hrvatski
Priprava i svojstva novih anionskih senzora temeljenih na gvanidinskoj podjedinici
U ovom radu ispitani su sintetski putevi priprave anionskih senzora temeljenih na benzoilgvanidinskoj podjedinici. Na dobivenim spojevima ispitivana je interakcija s odabranim anionima u acetonitrilu, smjesi otapala acetonitril-voda te u vodi. Promjene su praćene u UV području. Računskom DFT metodom su optimirane strukture spojeva te je određena pKa vrijednost za protoniranu formu spojeva. Dodatno je na nekim primjerima računski simuliran UV spektar da bi se pobliže istražilo koja jedinka najviše pridonosi izgledu UV spektra. Pokazano je da interakcija između senzora i aniona ovisi o njihovim kiselo-baznim svojstvima. Ispitivanjem utjecaja vode na ovakvim sustavima ustanovljeno je da voda otežava interakciju anion-gvanidinijev kation te da voda bez prisustva aniona uzrokuje sličnu promjenu UV spektra, ispitivanih spojeva, kao i anioni.
anionski senzori, DFT, gvanidin, sinteza, UV titracija
nije evidentirano
engleski
Preparation and characterization of novel anionic sensors based on guanidine subunit
nije evidentirano
anionic sensors, DFT, guanidine, synthesis, UV titration
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
27.07.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb