Profil bioaktivnih tvari kakaove ljuske i utjecaj obrade hladnom plazmom na njihov sastav i udio (CROSBI ID 424339)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Križić, Ivana
Flanjak, Ivana
hrvatski
Profil bioaktivnih tvari kakaove ljuske i utjecaj obrade hladnom plazmom na njihov sastav i udio
Kakaova ljuska je jedan od nusproizvoda koji nastaje tijekom proizvodnje čokolade i dugo se smatrala otpadom. Međutim, novija istraživanja pokazuju da je kakaova ljuska bogata fenolnim tvarima, metilksantinima, prehrambenim vlaknima i vitaminom D te se danas koristi kao izvor bioaktivnih komponenti u proizvodnji funkcionalnih proizvoda koji su sve zastupljeniji na tržištu. Prema tome je određen sastav i udio 6 fenolnih komponenti (galne kiseline, kava kiseline, p-kumarinske kiseline, (+)-katehina, (-)-epikatehina, (-)-epikatehin galata) i 2 metilksantina (teobromina i kofeina) HPLC metodom s detektorom s nizom dioda te udio ukupnih fenolnih tvari spektrofotometrijskom metodom. Najzastupljenije komponete u netretiranom uzorku kakaove ljuske su teobromin, kofein i (+)-katehin, a slijede ih galna kiselina i (-)-epikatehin. Promatrane su i promjene sastava bioaktivnih komponenti s obzirom na tretman hladnom plazmom. Pritom je ustanovljeno da dolazi do snižavanja koncentracije svih ispitivanih bioaktivnih komponenti. Isto tako je primijećeno da tretman koji uključuje samo miješanje u vodi ima veći utjecaj na gubitak komponenti od tretmana hladnom plazmom.
kakaova ljuska ; fenolne komponente ; metilksantini ; hladna plazma
nije evidentirano
engleski
Cocoa Shell Bioactive Component Profile and the Impact of Cold Plasma Treatment on their Composition and Content
nije evidentirano
cocoa shell ; phenolic components ; methylxantines ; cold plasma treatment
nije evidentirano
Podaci o izdanju
55
12.12.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek