Senzorne, kemijske i mikrobiološke promjene u smrznutom mesu peradi (CROSBI ID 168203)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)
Podaci o odgovornosti
Sučić, Renata ; Cvrtila, Željka ; Njari, Bela ; Kozačinski, Lidija
hrvatski
Senzorne, kemijske i mikrobiološke promjene u smrznutom mesu peradi
U radu su prikazani literaturni podaci o mikrobiološkim i kemijskim promjenama i njihov utjecaj na organoleptička svojstva piletine tijekom pohrane u smrznutom stanju. Smrzavanje se često ističe kao postupak kojim je moguće produžiti vrijeme održivosti proizvoda uslijed usporavanja mikrobnog rasta. Pogreške i odstupanja u pogledu slabih senzorskih karakteristika smrznutog mesa peradi posljedica su i uzastopnih smrzavanja i odmrzavanja što dovodi do gubitka sočnosti te mikrobioloških i drugih biokemijskih i fizikalno-kemijskih promjena. Uz sve navedeno na kakvoću smrznutog mesa značajno utječe i postupak odmrzavanja koji često može dovesti do bitnih senzorskih odstupanja i gubitka nutritivne vrijednosti. Također je prikazana ocjena zdravstvene ispravnosti i kakvoće smrznute piletine ovisno o dužini i uvjetima pohrane tijekom skladištenja. Unatoč različitim mišljenjima i stavovima o održivosti mesa peradi koje su u nas prisutne u zadnje vrijeme, smatrali smo potrebnim prikazati i neka naša zapažanja u zadnjem desetljeću .
smrznuto meso peradi; organoleptička svojstva; kemijske promjene; mikroflora smrznutog mesa peradi
nije evidentirano
engleski
Organoleptic, chemical and microbiological changes of frozen poultry meat
nije evidentirano
frozen poultry meat; organoleptic traits; chemical changes; microflora of frozen; poultry meat
nije evidentirano