Senzorne, kemijske i mikrobiološke promjene u smrznutom mesu peradi
Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Senzorne, kemijske i mikrobiološke promjene u smrznutom mesu peradi (CROSBI ID 168203)

Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)

Sučić, Renata ; Cvrtila, Željka ; Njari, Bela ; Kozačinski, Lidija Senzorne, kemijske i mikrobiološke promjene u smrznutom mesu peradi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (2010), 6; 342-351

Podaci o odgovornosti

Sučić, Renata ; Cvrtila, Željka ; Njari, Bela ; Kozačinski, Lidija

hrvatski

Senzorne, kemijske i mikrobiološke promjene u smrznutom mesu peradi

U radu su prikazani literaturni podaci o mikrobiološkim i kemijskim promjenama i njihov utjecaj na organoleptička svojstva piletine tijekom pohrane u smrznutom stanju. Smrzavanje se često ističe kao postupak kojim je moguće produžiti vrijeme održivosti proizvoda uslijed usporavanja mikrobnog rasta. Pogreške i odstupanja u pogledu slabih senzorskih karakteristika smrznutog mesa peradi posljedica su i uzastopnih smrzavanja i odmrzavanja što dovodi do gubitka sočnosti te mikrobioloških i drugih biokemijskih i fizikalno-kemijskih promjena. Uz sve navedeno na kakvoću smrznutog mesa značajno utječe i postupak odmrzavanja koji često može dovesti do bitnih senzorskih odstupanja i gubitka nutritivne vrijednosti. Također je prikazana ocjena zdravstvene ispravnosti i kakvoće smrznute piletine ovisno o dužini i uvjetima pohrane tijekom skladištenja. Unatoč različitim mišljenjima i stavovima o održivosti mesa peradi koje su u nas prisutne u zadnje vrijeme, smatrali smo potrebnim prikazati i neka naša zapažanja u zadnjem desetljeću .

smrznuto meso peradi; organoleptička svojstva; kemijske promjene; mikroflora smrznutog mesa peradi

nije evidentirano

engleski

Organoleptic, chemical and microbiological changes of frozen poultry meat

nije evidentirano

frozen poultry meat; organoleptic traits; chemical changes; microflora of frozen; poultry meat

nije evidentirano

Podaci o izdanju

12 (6)

2010.

342-351

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Veterinarska medicina