Procjena hranidbeno-metaboličkog statusa u krava određivanjem biokemijskih parametara u mlijeku
Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Procjena hranidbeno-metaboličkog statusa u krava određivanjem biokemijskih parametara u mlijeku (CROSBI ID 332057)

Ocjenski rad | magistarski rad (znanstveni)

Marenjak, Terezija Silvija Procjena hranidbeno-metaboličkog statusa u krava određivanjem biokemijskih parametara u mlijeku / Prof. dr. sc. Branimir Kampl (mentor). Zagreb, Veterinarski fakultet, Zagreb, 2000

Podaci o odgovornosti

Marenjak, Terezija Silvija

Prof. dr. sc. Branimir Kampl

hrvatski

Procjena hranidbeno-metaboličkog statusa u krava određivanjem biokemijskih parametara u mlijeku

U sve zahtjevnijim okvirima proizvodnje mlijeka, održavanje mliječnih goveda u dobroj kondiciji i dobrog zdravlja vodeći je prioritet modernog uzgoja. Od jednakog značenja za zdravlje stada u sistemu zdravstvene zaštite i kontrole nalazi se i kontrola hranidbeno-metaboličkog statusa. Pošto je mliječna žlijezda i u patofiziološkom pogledu povezana sa osnovnim funkcijskim kompleksima ukupnog metabolizma, upravo ta karakteristika omogućuje korištenje mlijeka kao vrijednog analitičkog medija u procjeni metaboličkog i hranidbenog statusa mliječnih krava. Premda, mnogi čombenici mogu utjecati na količinu i sastav proizvedenog mlijeka, sadržaj bjelančevina i masti u mlijeku, kao i koncentracija ureje u mlijeku vlada se po određenim zakonitostima u ovisnosti o energetskom statusu mliječnih krava, pa stoga može biti od velikog značenja u ranom otkrivanju energetski nezbrinutih životinja i sprječavanja nastanka metaboličkih poremećaja prije nego nastupe znatniji gubici u proizvodnji. Naime, poznato je da su visoko proizvodna grla u odnosu na one niže proizvodnje u većem ili manjem negativnom energetskom statusu, naročito tijekom prvih laktacijskih tjedana. Takovo će stanje još biti potencirano ukoliko hranidba ne podmiruje proizvodne mogućnosti. Ukoliko se ne zadovolji zahtjevima organizma, u nastupajućoj laktaciji dolazi do negativnog energetskog statusa i pomaka biokemijskih procesa u mobilizaciju masti i bjelančevina. Stoga se postavlja prioritetni cilj prevencije nastanka metaboličkih bolesti i poremećaja. Utvrđivanjem sadržaja bjelančevina u mlijeku, mliječne masti i koncentracije ureje u mlijeku, moguće je pratiti da li su potrebe za bjelančevinama i energijom pokrivene ili ne i da li se čine ozbiljne greške u ishrani. S obzirom na poznavanje rizika koje nosi pogrešna energetsko-proteinska opskrba na zdravlje mliječnih krava, kako bi se pravovremeno otkrile energetski i hranidbeno nezbrinute životinje, u zemljama razvijenog stočarstva uvrštena je dijagnostička upotreba biokemijskih sastojaka mlijeka u sistem kontrole hranidbeno-metaboličkog statusa mliječnih krava. Naše istraživanje, ponukano upravo tim spoznajama te opće poznatom činjenicom da je proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj znatno ispod proizvodnih mogućnosti, uvrstilo je biokemijsko utvrđivanje sastojaka mlijeka sa ciljem utvrđivanja hranidbeno-metaboličkog statusa krava u uvjetima domicilnog uzgoja i otkrivanja razloga slabijih proizvodnih rezultata. Istraživanje je provedeno na 94 uzorka mlijeka krava simentalske pasmine u 14 obiteljskih gospodarstava na području Bjelovarsko-Bilogorske i Koprivničko-Križevačke Županije. Sadržaj bjelančevina i masti u mlijeku određivan je fotometrijski, automatskim analizatorom "Milco-scan" 605, dok koncentraciju ureje mlijeka određivali smo spektrofotometrijski pomoću komercijalnog kita UREA-DAM, Herbos dijagnostike. Prosječna mliječnost krava u istraživanju iznosila je 19,6L sa 3,19% bjelančevina, 3,97% mlječne masti i 3,42 mmol/L ureje u mlijeku. Više od 44% krava u istraživanju imali je sadržaj bjelančevina manji od 3,2%, a samo vrlo mali broj životinja, oko 10%, imao je sadržaj bjelančevina preko 3,5%. U preko 50% uzoraka mlijeka krava sadržaj mlječne masti bio je veći od 4,0%, dok je u gotovo 30% životinja ta vrijednost bila ispod 2,5%. Preko 44% životinja imalo je koncentraciju ureje u mlijeku ispod 2,9 mmol/L, a samo kod 14% životinja te su vrijednosti bile preko 5 mmol/L. Pri procjeni hranidbeno-metaboličkog statusa, korištene su usporedno tri metode. Metodom po Dirksenu, iz kvocjenta masti i bjelančevina bilo je vidljivo da je gotovo 34% životinja u našem istraživanju bilo energetski pothranjeno. Istom prema metodi Kirchgessnera i sur., a na temelju međuodnosa sadržaja bjelančevina i ureje mlijeka, utvrđen je u 34% životinja energetski odnosno u 49% životinja proteinski nedostatak. Jednako tako i metodom po Scholzu, veći broj životinja u istraživanju (37%) ispoljavao je energetsko-proteinski nedostatak. važno je istaći, da su se na svim obrađenim farmama uz povremene reprodukcijske probleme, pojavljivali i zdravstveni problemi vezani uz kompleks proizvodnih bolesti. Usporednom procjenom hranidbeno-metaboličkog statusa ispitivanih životinja izračunom obročne hranidbene vrijednosti, a prema proizvodnim pokazateljima i analizom biokemijskih parametara u mlijeku, utvrdili smo da nema znatnije razlike rezultata, pa se prema tome, predpostavljamo, rezultati procjene hranidbeno-metaboličkog statusa pomoću biokemijskih sastojaka mlijeka mogu u suradnji sa drugim veterinarskim znanjima i iskustvima integralno koristiti u dijagnostičke i preventivne svrhe.

mliječne krave; ishrana; mlijeko; bjelančevine; mliječna mast; urea; metabolički poremećaji

nije evidentirano

engleski

Assess the nutritional-metabolic status in cows by determing biochemical parameters in milk

nije evidentirano

dairy cows; nutrition; milk protein; milk fat; milk urea; metabolic disturbances

nije evidentirano

Podaci o izdanju

130

21.04.2000.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veterinarski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Šumarstvo