Bakterije roda Campylobacter spp. u primarnoj proizvodnji peradi u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 584452)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Horvatek Tomić, Danijela ; Lohman Janković, Ivana ; Prukner-Radovčić, Estella
hrvatski
Bakterije roda Campylobacter spp. u primarnoj proizvodnji peradi u Republici Hrvatskoj
Bolest u ljudi prouzročena bakterijama roda Campylobacter spp. predstavlja značajan problem javnog zdravstva diljem svijeta, s iznimnim sociološko-ekonomskim učinkom. Meso peradi smatra se glavnim izvorom termofilnih kampilobaktera, posebno ono svježe, a ljudi se najčešće zaraze prilikom pripreme ili jedući ga nedovoljno termički obrađenog. Smanjujući broj zaraženih jata peradi ili smanjujući broj bakterija na trupovima peradi u klaonici, smanjuje se i rizik za potrošače, a sve se to može učiniti primjenom strogih biosigurnosnih mjera u primarnoj peradarskoj proizvodnji. Bakterije roda Campylobacter često su neosjetljive na brojne antimikrobne tvari, što je posljedica nekontrolirane uporabe antibiotika, posebice u tovu pilića. Stoga, uporaba lijekova u peradarstvu mora biti ciljana i pod strogim nadzorom stručnjaka, a istraživanje osjetljivost na najčešće primjenjivane pripravke sustavno i temeljito.
Campylobacter spp.; perad
nije evidentirano
engleski
Findings of Campylobacter spp. in primary poultry production in Croatia
nije evidentirano
Campylobacter spp.; poultry
nije evidentirano
Podaci o prilogu
13-x.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
pozvano predavanje
09.12.2011-09.12.2011
Zagreb, Hrvatska