Meso iz epruvete - ne, hvala!
Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Meso iz epruvete - ne, hvala! (CROSBI ID 182593)

Prilog u časopisu | stručni rad

Zdolec, Nevijo Meso iz epruvete - ne, hvala! // Mljekarski list, 49 (2012), 41-42

Podaci o odgovornosti

Zdolec, Nevijo

hrvatski

Meso iz epruvete - ne, hvala!

Predviđa se da će nas biti oko 9 milijardi do 2050. godine pa će proizvodnja hrane biti veliki izazov u narednom razdoblju. Animalne bjelančevine nutritivno su najvredniji supstrat, pa se načini uzgoja životinja za proizvodnju hrane moraju prilagoditi povećanju populacije ljudi. Proizvoditi meso u laboratoriju ne čini se obećavajućom alternativom zbog kompleksnog i skupog postupka. Teško je zapravo povjerovati da je moguće proizvesti meso istih specifičnih karakteristika kakvog mi danas poznajemo (boja, okus, konzistencija, aroma, sočnost, sastav itd.). Prije će to biti siva nakupina tkiva bez okusa i mirisa. Zagovornici «umjetnog mesa» tumače da je ono rješenje za glad u svijetu, a istovremeno takav laboratorij ne bi zagađivao okoliš kako to danas čine živa goveda, svinje, perad, kunići, ovce, koze, odnosno poljoprivreda uopće. Ovakve teze, ako se ozbiljno shvate, mogu nanijeti velike štete stočarskoj proizvodnji, svim pratećim djelatnostima i ljudima koji od toga žive.

meso; laboratorij

nije evidentirano

engleski

Laboratory meat - no thanks.

nije evidentirano

meat. laboratory

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49

2012.

41-42

objavljeno

0351-9104

Povezanost rada

Veterinarska medicina