Utjecaj fenolnih spojeva na rast i aktivnost bakterija mliječne kiseline (CROSBI ID 428839)
Ocjenski rad | završni rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Andlar, Martina
Slavica, Anita
hrvatski
Utjecaj fenolnih spojeva na rast i aktivnost bakterija mliječne kiseline
Fenolni spojevi su relativno velika grupa organskih spojeva koji u svojoj strukturi imaju jedan ili više benzenskih prstenova. Razgradnja ovih spojeva, izoliranih iz biljnih materijala ili dobivenih tijekom različitih industrijskih procesa, slabo je istražena. Metabolički kapacitet bakterija mliječne kiseline obuhvaća i pregradnju fenolnih spojeva u reakcijama oksidoredukcije, dekarboksilacije i hidrolize. Negativni učinci fenolnih spojeva podrazumijevaju: narušavanje strukture i funkcije citoplazmatske membrane stanica bakterija mliječne kiseline, snižavanje pH vrijednosti i denaturaciju proteina u citoplazmi, gubitak iona kalija iz stanice te smrt stanice zbog nesmetanog prolaza otopljenih molekula iz okoline stanice u stanicu i u obrnutom smjeru. Neke vrste bakterija mliječne kiseline iz roda Lactobacillus i Oenococcus mogu se primjeniti u obradi otpadnih voda koje sadrže fenolne spojeve, npr. otpadnog materijala iz proizvodnje vina i maslinovog ulja.
fenolni spojevi, bakterije mliječne kiseline, propusnost citoplazmatske membrane, gubitak iona kalija iz stanice, obrada otpadnih voda
nije evidentirano
engleski
Influence of phenolic compounds on the growth and activity of lactic acid bacteria
nije evidentirano
phenolic compounds, lactic acid bacteria, cytoplasmic permeability membranes, loss of potassium ion from the cell, wastewater treatment
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
20.06.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb