Procjena sadržaja karotenoida prema intenzitetu boje zrna kukuruza
Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Procjena sadržaja karotenoida prema intenzitetu boje zrna kukuruza (CROSBI ID 283700)

Prilog u časopisu | ostalo | domaća recenzija

Kljak, Kristina ; Grbeša, Darko ; Karolyi, Danijel Procjena sadržaja karotenoida prema intenzitetu boje zrna kukuruza // Stočarstvo, 63 (2009), 2; 65-73

Podaci o odgovornosti

Kljak, Kristina ; Grbeša, Darko ; Karolyi, Danijel

hrvatski

Procjena sadržaja karotenoida prema intenzitetu boje zrna kukuruza

Boja žutanjaka jaja, kože ili mesa peradi važan je čimbenik percepcije kakvoće proizvoda za potrošače. Boja kože ili žutanjka povezana je s nakupljanjem pigmenata karotenoida, koji su važni za metabolizam rasta i plodnost peradi. Žuti kukuruz je jedina žitarica sa značajnom količinom karotenoida te je, kao najzastupljenije krmivo u hrani peradi u RH , za perad važan izvor pigmenta. Karotenoidi u kukuruzu su gotovo isključivo smješteni u endospermu zrna te određuju njegovu boju. Kemijsko određivanje sadržaja karotenoida je skupo i dugotrajno, a zbog toga u praksi i često neprimjenjivo. Cilj ovoga istraživanja bio je odrediti parametre boje endosperma kukuruza prema CIE Lab sustavu i njihovu povezanost sa sadržajem karotenoida u zrnu. U istraživanju je analizirano 18 Bc hibrida kukuruza. Karotenoidi iz zrna su ekstrahirani heksanom, a sadržaj je kvantificiran spektrofotometrijski pomoću apsorpcijskog koeficijenta β-karotena u heksanu. Boja endosperma je mjerena instrumentalno kolorimetrijskim uređajem (Chroma meter CR-410, Minolta, Japan). Prosječni sadržaj karotenoida u zrnu iznosio je 33, 16 μg β-karotena/g (raspon od 22, 13 do 47, 47 μg/g). Srednje vrijednosti parametara boje L*, a* i b* redom su iznosile 84, 11 (od 78, 81 do 87, 29), 0, 17 (od -1, 30 do 2, 62) i 34, 83 (od 29, 87 do 40, 07). Od parametara boje endosperma jedino je parametar žutoće b* bio vrlo visoko signifikantno (P<0, 001) pozitivno povezan (r=0, 79) sa sadržajem karotenoida u zrnu. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da intenzitet žutoće zrna kukuruza određen CIE Lab parametrom b* dobro procjenjuje sadržaj ukupnih karotenoida u njemu (sadržaj ukupnih karotenoida (μg/g)=-22, 33+1, 577xb*, p<0, 001, R2=0, 63).

zrno kukuruza ; karotenoidi ; boja

nije evidentirano

engleski

Estimation of carotenoid content from colour analysis of corn grains

nije evidentirano

corn grain ; carotenoids ; colour

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63 (2)

2009.

65-73

objavljeno

0351-0832

1848-9044

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice