Mikrobiološka kontrola zraka u pekarstvu (CROSBI ID 347227)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Bašić, Andreja
Duraković, Senadin
hrvatski
Mikrobiološka kontrola zraka u pekarstvu
Onečišćen zrak u zatvorenom prostoru uzrokuje u ljudi simptome poput glavobolje, umora, iritacije očiju i dišnih puteva. Ti simptomi se označuju kao "sindrom bolesnih zgrada". Osim utjecaja na ljude onečišćen zrak može biti izvor kontaminacije i uzorkovati brojne probleme u prehrambenoj industriji. U proizvodnji prehrambenih proizvoda svi procesi moraju biti strogo kontrolirani kako bi se dobio zdravstveno ispravan krajnji produkt. Stoga je potrebno kontrolirati broj mikroorganizama prisutnih u zraku. Za uzorkovanje je pogodan SAS uzorkovač zraka, a samo uzorkovanje se provodi na kritičnim mjestima u prostoru gdje se očekuju odstupanja. Rezultati mjerenja se izražavaju kao CFU/m3 zraka. U ovom radu određivan je broj bakterija, kvasaca i plijesni na kritičnim mjestima u pogonu za oblikovanje peciva. Mjerenja su provedena u razmacima od tri tjedna, a rezultati su ukazali na potrebu za nastavkom praćenja procesa i uvođenja HACCP sustava.
HACCP; onečišćenje zraka; SAS uzorkovač zraka;
nije evidentirano
engleski
Microbiological control of air in backing industry
nije evidentirano
air pollution; HACCP; SAS air sampler;
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
27.06.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb