Određivanje količine glutena u namirnicama namijenjenima oboljelima od celijakije (CROSBI ID 347681)
Ocjenski rad | diplomski rad (sveučilišni)
Podaci o odgovornosti
Ivančević, Boško
Panjkota Krbavčić, Ines
hrvatski
Određivanje količine glutena u namirnicama namijenjenima oboljelima od celijakije
Celijakija je kronična gastroenterološka, autoimuna bolest koju karakterizira nepodnošljivost organizma na gluten, bjelančevinu pšenice, ječma, raži i zobi, a rezultira oštećenjem sluznice tankog crijeva. Kod celijakije postoji jedan i samo jedini lijek - bezglutenska dijeta. Svrha ovog istraživanja je bila utvrditi količinu glutena u hrani deklariranoj kao bezglutenskoj. Analiziran je 51 uzorak standardnih namirnica i namirnica bez glutena, međunarodno priznatom metodom ELISA-R5 po Mendezu. Rezultati analiziranih namirnica ukazuju na količine glutena koje su unutar vrijednosti određenih zakonodavnim kategorijama. Namirnice deklarirane kao bezglutenske treba obavezno kontrolirati i kvantificirati količinu glutena kako bi oboljeli od celijakije mogli konzumirati količine glutena ovisno o prago osjetljivosti.
celijakija; gluten; ELISA; bezglutenska dijeta
nije evidentirano
engleski
Determination of gluten in food samples for patients with celiac disease
nije evidentirano
celiac disease; gluten; ELISA; gluten-free diet
nije evidentirano
Podaci o izdanju
64
03.05.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb